Honger lijden voor betere hersenen

Vasten voor betere hersenen? Als je weleens vast dan heb je misschien wel opgemerkt dat je mentaal scherper bent. Een eetlust stimulerend hormoon dat geproduceerd wordt in de maag lijkt de groei van nieuwe hersencellen te stimuleren terwijl het tevens de hersenen ook beschermt tegen veroudering.

Dit hormoon heet ghreline en staat bekend als het “honger-hormoon”. Het wordt in de maag geproduceerd als deze leeg raakt. Naarmate er meer tijd verstrijkt zonder eten stijgt de concentratie-ghreline in het bloed. In dieren is vastgesteld dat caloriearme diëten leiden tot het beter functioneren van de hersenen en ghreline lijkt hiervoor verantwoordelijk. Ook als muizen direct worden geïnjecteerd met ghreline gaan de hersenen beter functioneren. Tip: Probeer een paar keer per week deeltijd te vasten, dit is makkelijke manier om van de bovenstaande bio-hack gebruik te maken.  

Natuur voor meer rust

Mensen lijken geprogrammeerd om zich vrediger en beter te voelen op het platteland/natuur en omgekeerd lijken ze zich meer verward te voelen in steden. Het blijkt namelijk dat hersengebieden die geassocieerd worden met een rustige meditatieve staat actief worden als mensen naar foto’s van plattelandsgebieden kijken. Bij het kijken naar foto’s van steden werd er juist activiteit gezien in hersengebieden die visuele complexiteit verwerken.

Dit onderzoek ondersteunt het groeide bewijs dat natuurlijke omgevingen goed zijn voor de mentale en fysieke gezondheid van mensen. Stedelijke omgevingen werken verwarrend omdat de hersenen geen directe natuurlijke reactie hierop hebben. Hierdoor worden de hersenen erg actief waardoor je minder rust ervaart, zelfs als je al je hele leven in een stad woont. Tip: Ga één of meerdere keren per week lekker wandelen in de natuur of zoek simpelweg de rustige achtertuin meer op!  

Zonlicht in de ochtend

Zonlicht laat de hersenen beter werken. We hebben het hier niet over zonnestaren, of sungazing maar simpelweg de ogen blootstellen aan het natuurlijke buitenlicht. Contactlenzen, brillen, zonnebrillen en ramen blokkeren bepaalde lichtfrequenties uit de zon dus vermijd deze zo veel mogelijk.

In onze ogen zitten lichtgevoelig cellen die direct met de hersenen in verbinding staan en juist zonlicht zorgt voor een optimale stimulatie hiervan. Het is bekend dat deze lichtreceptoren een vitale rol hebben in de menselijke fysiologie en gezondheid. Niet alleen in de hersenen maar in het hele lichaam. Je kunt hierbij denken aan: betere natuurlijke slaapritmes, optimale hormoon regulatie, verbeterde reactietijd en positief gedrag. Zonlicht in de ochtend laat ook je lichaamstemperatuur weer stijgen tot normaal (het daalt iets gedurende de nacht). Een tekort aan licht door slechte timing, suboptimale spectrums of onvoldoende intensiteit is niet goed voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid. Je hebt ongeveer 20-30 minuten nodig voor optimaal effect. Tip: Na het opstaan jezelf zo snel mogelijk aan de zon blootstellen om je lichaam startklaar te maken voor de dag!  

Onze selectie voor de hersenen;

hersen-banner