Bij Ergomax zijn we gek op het optimaliseren van lichaam en geest. Er zijn uiteenlopende invalshoeken, methoden, supplementen en combinaties hiervan te bedenken die hieraan bijdragen. Omdat het lichaam functioneert als een systeem van systemen is het makkelijker als je ook in systemen leert denken.

Leer in systemen denken

Het optimaliseren van je hormoonsysteem is bijvoorbeeld een invalshoek, of je bloedsomloopsysteem, of je spier- en skeletsysteem. Sporten heeft een invloed op alle drie. Leer je in systemen denken dan kan je effectieve interventies bedenken die meerdere systemen tegelijkertijd beïnvloeden. Bovengenoemde drie systemen zijn over het algemeen goed bekend. Maar er zijn ook systemen die meer aandacht verdienen, zoals bijvoorbeeld het maag- en darmsysteem of het endocannabinoïde-systeem.

Het endocannabinoïde-systeem

Omdat het een opkomend onderwerp is richten we ons hier op het endocannabinoïde-systeem. Leer je de globale werking kennen dan kan je dit systeem “biohacken” en dan tap je in een biochemische schatkist van de natuur die letterlijk de connectie vormt tussen lichaam en geest.

9 tips om de productie te verhogen

Hieronder kan je 9 verschillende tips vinden waarmee je de productie van endocannabinoïden in je lichaam kan verhogen. We kijken verder dan het simpelweg nemen van CBD-olie (ook wel bekend als hennepolie of cannabisolie) of wietolie (met THC). Dit is gelukkig niet de enige manier om je endocannabinoïde-systeem te activeren. Er zijn meer fundamentele en zachtaardige manieren die een gelijk voordeel kunnen geven. Combineer de onderstaande tips eventueel ook met CBD-olie voor een sterker effect.

Verhoog de productie door:

  1. het verminderen van stress
  2. voldoende lichaamsbeweging
  3. voldoende (goede) vetten te consumeren
  4. genoeg omega-3 vetzuren te eten
  5. jezelf bloot te stellen aan kou
  6. veel te zonnen, op een verantwoorde manier
  7. het eten van veel prebiotische vezels
  8. een massage te nemen
  9. af te vallen

Wat is het endocannabinoïde-systeem?

De vele functies van dit system dat het lichaam in evenwicht probeert te houden wordt ook wel samengevat met: ontspannen, eten, slapen, vergeten en beschermen. De mens en veel andere diersoorten hebben een eigen cannabissysteem. Ongeveer 600 miljoen jaar geleden ontstond dit systeem in primitieve dieren. De cannabisplant ontstond daarentegen zo’n 34 miljoen jaar geleden. De enorme omvang en fundamentele manier waarop het verweven is met ons lichaam wordt nog steeds niet helemaal begrepen. Het staat echter vast dat het endocannabinoïde-systeem, als dirigent, uiteenlopende aspecten van ons functioneren reguleert.

Wat zijn endocannabinoïden?

Endocannabinoïden en het endocannabinoïde-systeem zijn vernoemd naar de plant die tot de ontdekking hiervan leidde: cannabis. Na de ontdekking van plantaardige cannabinoïden zoals THC bleek dat het lichaam soortgelijke chemische stoffen aanmaakt die dezelfde receptoren activeren. Endo- staat dan ook voor lichaamseigen.

Wat zijn cannabisreceptoren?

Receptoren  zijn in het algemeen eiwitten in cellen waaraan een specifiek molecuul kan binden. Receptoren geven signalen door en brengen daarmee een reactie op gang. Zowel lichaamseigen (endogene) stoffen als lichaamsvreemde (exogene) stoffen kunnen receptoren activeren. Het endocannabinoïde-systeem heeft twee receptoren (CB1 en CB2) waaraan alleen cannabinoïden  en endocannabinoïden binden. Denk aan een sleutel-en-slotmechanisme, alleen als een sleutel past gaat het slot open. CBD-banner