Zoals de naam al doet vermoeden, is levertraan een voedingssupplement dat wordt gemaakt van de lever van de kabeljauw. Hoewel het vaak in vloeibare vorm wordt geconsumeerd kun je levertraan ook in capsules verkrijgen.

Wat maakt levertraan anders dan andere visolie en omega-3-supplementen? De bron! Visolie komt van vette vis zoals makreel, sardines, haring, ansjovis en zalm. Levertraan daarentegen wordt verkregen door de olie uit de lever van slechts één soort vis, de kabeljauw.

Beide soorten supplementen bevatten grote hoeveelheden omega-3-vetzuren.

Wat kabeljauwlever speciaal maakt, is dat het grote hoeveelheden vitamine A en D bevat, iets wat visolie niet heeft. Dit komt omdat het proces waarbij visolie wordt geïsoleerd, de meeste vitamines verwijderd.

Probleem van visolie

De meeste visolie wordt na het verwerken uit de vis verwerkt. Door de isolatie en microdestillatie van de olie worden de vitamines eruit gehaald, waardoor alleen de EPA en DHA overblijven. Vitamine D, vitamine K1 en K2 en astaxanthine worden vaak achteraf weer toegevoegd. 

Als visolie wordt verwerkt en geraffineerd, verschuift een groot deel van de sn-2 naar de sn-1 of sn-3-positie. Deze verschuiving zorgt ervoor dat de olie minder stabiel is en vatbaarder wordt voor bederf. De biologische beschikbaarheid wordt ook beïnvloed door deze verschuiving van DHA naar de buitenste posities. Visolie is minder goed verteerbaar, minder goed opneembaar en minder actief in het centrale zenuwstelsel.

Componenten van levertraan

Wat levertraan krachtig en rijk aan voedingsstoffen maakt, is dat het afkomstig is uit de lever van de vis. Het zit boordevol essentiële vitamines en mineralen die zich in de lever hebben opgehoopt. Levertraan bestaat voor het grootste gedeelte uit twee gezonde vetten: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit zijn twee omega-3 vetzuren die je lichaam zelf niet of nauwelijks kan maken. Ze komen alleen in grote hoeveelheden voor in zeevoedsel zoals zeevissen en zeewier. Als je voldoende EPA en DHA binnenkrijgt verzorg je het lichaam van binnenuit op een evolutionair verantwoorde manier.

DHA is namelijk een wonderbaarlijk, oeroud en onvervangbaar molecuul in veel levende wezens, vooral in mensen met hun ontwikkelde hersenen. Daarom wordt ook geadviseerd om 2 x per week vis te eten. Voor mensen die dit niet doen, zijn omega-3 voedingssupplementen of levertraan een goed alternatief.

Omega-3 vetzuren

Onze hersenen, zenuwstelsel, ogen, bloed en celmembranen hebben allemaal vetzuren nodig om functies uit te voeren en onze gezondheid te beschermen.

Met name de omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren EPA en DHA zijn een cruciaal onderdeel van elk dieet. Hoewel we een kleine hoeveelheid vetzuren zoals EPA/DHA kunnen synthetiseren, zijn andere, zoals ALA, essentieel. Dit betekent dat ze in het dieet moeten worden geconsumeerd, anders kunnen we een tekort krijgen. Voor optimale EPA, DHA en ALA zijn vaak externe bronnen nodig.

Veel mensen consumeren ofwel niet genoeg EPA en DHA, of consumeren een onjuiste verhouding van omega-6 tot omega-3 (we krijgen te veel omega-6-vetzuren). Net als bij een tekort kan een disbalans ontstaan bij het nemen van een product met onjuiste verhoudingen.

Idealiter zou de verhouding omega-6 tot omega-3 tussen 2:1 en 5:1 moeten zijn. Een typisch modern dieet is ongeveer 15:1 in het voordeel van omega-6. Dit kan verschillende redenen hebben. Ofwel worden de voedselbronnen van EPA/DHA niet genoeg geconsumeerd, of voedselbronnen met een hoog EPA/DHA-gehalte bevatten niet de niveaus van vetzuren die ze ooit hadden. We consumeren waarschijnlijk ook te veel voedingsmiddelen die rijk zijn aan omega-6-vetzuren.

Levertraan is een fantastische voedingsbron van omega-3 vetzuren! Het consumeren van levertraan met een hoog gehalte aan omega-3's is een geweldige manier om de omega-3 / omega-6-verhouding ten opzichte van de meer heilzame omega-3's te bevorderen

Vitamine A en D

Alle natuurlijke oliën bevatten ook vetoplosbare vitamines. In levertraan vind je grote hoeveelheden vitamine A en vitamine D. Vitamine A is goed voor je huid, ogen, groei en weerstand. Vitamine D zorgt onder andere voor stevige botten en tanden. Vaak worden deze vitamines opnieuw aan reguliere levertraan toegevoegd, omdat deze tijdens de industriële productie verloren gaan. Bij natuurlijke levertranen zoals die van Green Pastures en Rosita Real Foods worden geen kunstmatige vitaminen toegevoegd. Deze levertranen zijn minimaal bewerkt en bevatten daarom alle natuurlijke voedingsstoffen en vitaminen.

Traditionele visoliesupplementen bevatten geen vitamines, maar levertraan zit er vol mee. Vitamine A, een in vet oplosbare vitamine en onder andere heel belangrijk voor onze interne circadiane ritmes

Vitamine D is ook hoog in levertraan. Vitamine D is een van de belangrijkste vitamines die er zijn. In de zon zitten doet wonderen voor de vitamine D-synthese, maar de beste optie is misschien een lepel levertraan!

Gezondheidsvoordelen van levertraan

Hoewel ze op zichzelf gunstig zijn, hebben de voedingsstoffen in kabeljauwlever een krachtiger effect wanneer ze samen worden geconsumeerd. Levertraan kan - met al zijn gezonde bestanddelen - dus een goede aanvulling zijn op ons westers dieet. Het is wijdverspreid verkrijgbaar en het komt in velen soorten en maten. Wilt u alleen het beste dan is het verstandig gedegen onderzoek te doen voordat u een levertraan product aanschaft. De persoonlijke favoriet van Ergomax is de Extra Virgin Kabeljauw Levertraan van Rosita Real Foods.