Wanneer microorganismen een kolonie vormen, ontstaan biofilms. Het zijn plakkerige en slijmerige structuren die gemaakt zijn van polysacchariden (polymeren) en vormen een goed afgeschermde leefomgeving voor gewilde en ongewilde micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Maar wanneer een microbioom uit balans is, ontstaat een type biofilm die niet gewenst is.

Goed en slecht

Biofilms komen voor in onder andere jouw darmen, mond, longen, ogen, oren en neus. Ze zijn essentieel voor bacteriën. Zowel voor de goede als de slechte. Het verschil zit in de compatibiliteit met het lichaam. Gewilde biofilms werken mee met het functioneren van het lichaam terwijl ongewilde biofilms het tegenovergestelde doen. De meest bekende biofilm is wellicht tandplak. Zoals je van tandplak weet verspreidt het zich snel en is het zeer hardnekkig wanneer je ervan af wilt.

Ongewenste biofilms verwijderen

De beste manier om ongewilde biofilms weg te halen, is door ze mechanisch te verwijderen. Denk aan tandplak. Door goed je tanden te poetsen haal je tandplak weg. Dit is echter niet altijd mogelijk in andere delen van het lichaam. In die gevallen kunnen specifieke voedingssupplementen helpen.

Quorum sensing

Wanneer bacteriën biofilms vormen dan gebeurt dit niet toevallig of willekeurig. Hiervoor moeten ze met elkaar communiceren. Dit gebeurt via een universeel moleculair communicatiesysteem genaamd quorum sensing. Kort gezegd komt het er op neer dat bacteriën met elkaar “praten” via signaalmoleculen. Bacteriën gebruiken quorum sensing onder andere om zichzelf te tellen, te bepalen wanneer ze een optimale dichtheid hebben bereikt, om gedrag aan te passen en dus ook voor het aanmaken van biofilms.

Leg de communicatie plat

Biofilm verstoorders ontwrichten de communicatie van bacteriën. Dit is een manier om biofilms tegen te gaan. Een andere tactiek omhelst het aanpakken van de groei en stabiliteit van de biofilmstructuur. Het verkleinen van de beschikbaarheid van magnesium, calcium, zink, ijzer en mangaan is bijvoorbeeld erg effectief. Hierdoor wordt de structuur waarvan biofilms zijn gemaakt gedestabiliseerd. De micro-organismen verliezen hiermee hun bescherming.

Voedingsmiddelen tegen biofilms

Er zijn veel verschillende soorten voedingsmiddelen en voedingssupplementen die biofilms verstoren. Goede producten werken alleen specifiek op ongewilde biofilms en laten goede biofilms in tact. Omdat de ongewenste variant erg robuust en hardnekkig kan zijn, is het belangrijk om een krachtig product in te zetten. Onze favoriet is InterFase Plus van Klaire Labs. De werkzaamheid van dit product is getest op de University van Calgary door een aantal autoriteiten op dit gebied.

Goed om te weten

Het afbreken en verstoren van biofilms zorgt ervoor dat bacteriële stoffen vrijkomen in het bloed. Dit kan voor een Herxheimer reactie zorgen. Dit zijn bijwerkingen die lijken op griepsymptomen. Vervelend maar ook positief, het is namelijk een teken dat de biofilmverstoorder werkt. Om de bijwerkingen te verminderen en de uitscheiding van de bacteriële stoffen te bevorderen kun je de dosering verlagen of een absorptiemiddel gebruiken zoals geactiveerd houtskool. Sauna’s en hete baden helpen ook.

LauricidineInterfase Plus - Biofilm Ontregelaar