De darmflora is een controlecentrum voor verschillende aspecten van ons lichaam waaronder het immuunsysteem, de stofwisseling en neurobiologie. De werking van dit ecosysteem is complementair aan de werking van het lichaam. Het klopt dus dat wij zowel mens als bacterie zijn.

Het hologenoom

Het geheel van genen en microben heet het hologenoom en het wordt beïnvloed en gevormd door onze leefomgeving. Alle multicellulaire organismen zoals dieren, planten en schimmels hebben een symbiotische relatie met microben en ieder dier met een spijsverteringsstelsel heeft een unieke darmflora. Planten hebben geen darmflora maar wel bacteriën en schimmels op de stammen, bladeren en wortels.

Nieuw onderzoek laat zien dat de verhouding tussen onze cellen en microben anders is dan voorheen werd gedacht. In plaats van de veel gebruikte verhouding 100:1 of 10:1 is het recentelijk vastgesteld op 1:1. We bestaan dus uit evenveel microben als menselijke cellen!

Darmflora als therapeutisch doelwit

De darmflora is een waardevol therapeutisch doelwit geworden omdat het relatief  eenvoudig te beïnvloeden is. Het is dus erg belangrijk om  goed te begrijpen hoe interne en externe factoren de samenstelling, het functioneren en de interactie de mens beïnvloedt. Gelukkig is de darmflora een gewild onderwerp van studies waardoor we stukje bij beetje steeds meer te weten komen.

Beïnvloeden van de darmflora

Via het dieet of door het nemen van voedingssupplementen kan de darmflora het makkelijkst, en misschien wel het meest effectief beïnvloed worden. Gelukkig reageert de darmflora erg snel op veranderingen waardoor deze aanpassingen snel effect kunnen hebben.

Superfoods en darmflora

Maar let goed op! Niet alle voedingssupplementen of voeding draagt bij aan een goede darmflora. Neem nu bijvoorbeeld chlorella of spirulina, deze populaire superfoods zijn niet voor iedereen geschikt. Ze bevatten namelijk endotoxines en gramnegatieve bacteriën. Deze bacteriën produceren de toxines welke problematisch kunnen zijn omdat ze de balans in de darmen kunnen verstoren. Houdt de chlorella en spirulina dus even af als je wilt werken aan het optimaliseren van de darmen.

Probiotica en prebiotica als hulp

Het eten van voldoende vezels en gefermenteerde voeding of het uitkiezen van een goede probiotica en prebiotica is belangrijk voor de robuustheid en diversiteit. Uit een recente studie blijkt dat een dieet dat niet voldoende vezels aanlevert de darmflora enorm verandert. Het goede nieuws is dat de afname in diversiteit omkeerbaar is als er opnieuw vezels werden toegevoegd. Deze veranderingen zijn echter niet omkeerbaar als het vezel tekort zich uitstrekte over meerdere generaties. Het goed verzorgen van je eigen darmflora is dus niet alleen goed voor jezelf  maar ook voor je kinderen, kleinkinderen en de generaties daarna!

Pre-en Probiotica pakket

Geef je darmflora een snelle boost met ons pre- en probiotica pakket. Deze prebiotische vezels voeden de darmflora zo optimaal mogelijk zodat ze zich kunnen vermenigvuldigen en optimaal hun werk kunnen doen in de darmen. Met onze gefermenteerde kefir probiotica lever je meer dan 40 verschillende soorten micro-organismen die ervoor zorgen voor een goede diversiteit. Dit een-tweetje kan gebruikt worden als een kuur of voor een langere duur.

pre-en-probiotica-pakket