De herfstzon laat zijn laatste koperen stralen zien en de eerste symptomen van een verkoudheid zijn in de verte alweer voelbaar. Spoedig zal het koud en donker zijn. Toch komt daar opeens welkome hulp uit onverwachte hoek: Bier. Bier is lekker, bier is gezond, bier schept vreugde en wordt geschonken in amber, goud en blond. Een natuurproduct dat je zelf kunt brouwen en verrassend voedzaam kan zijn!

Waar bij uitstek het goudgele gerstenat uitbundig gevierd wordt, is natuurlijk het Oktoberfest in München. Het grootste bierfestival en volksfeest ter wereld,  jaarlijks door meer dan zeven miljoen mensen bezocht uit alle windhoeken van de wereld. Het feest begint traditioneel om 12.00 uur op de eerste zaterdag na 15 september en eindigt normaal gesproken op de eerste zondag van oktober.

Gezonde drank

De vaste grondstoffen van bier zijn gerst, water, hop en gist. Bier is een puur en natuurlijk product zonder bewaarmiddelen, zout en vet. Ook bevat het veel vitaminen en mineralen o.a. magnesium, silicium en kalium. Het basisingrediënt -de gerst- zorgt voor relatief veel vitamine B en oplosbare vezels (pre-biotica) in de goudgele nectar. Ook de gist levert veel B-vitamines en foliumzuur. De natuurlijke synergie van foliumzuur en de verschillende B-vitaminen verlagen het homocysteïnegehalte van het bloed. Hart-, vaat-, en hersenaandoeningen worden in verband gebracht met een te hoog homocysteïnegehalte.

Hop, hop, hop

In de zogenaamde hopbel -de vrucht van de hopplant- bevindt zich het gelige lupinepoeder. Dit poeder bevat de hopbitterzuren. Ze geven de ietwat bittere smaak, dragen bij aan de schuimigheid  en werken antibacterieel. Ook staat het bekend om een kalmerende werking. Vroeger vulde men een hoofdkussen met hopbloemen om zich te verzekeren van een goede, kwalitatieve slaap.

Humulonen en lupulonen

De hopbitterzuren bestaan uit humulonen, of α-hopzuren en de lupulonen, oftewel β-hopzuren.

De humolonen smaken niet bitter van zichzelf, maar vormen wel de belangrijkste voorlopers van de bitterstoffen. Ze vormen kwantitatief de belangrijkste verbinding -tot 70%- van de hopbitterstoffen.

De lupulonen, of β-hopzuren, lijken qua structuur veel op de humulonen. De β-hopzuren zelf zijn ook niet bitter, wel hebben ze een sterk antibiotische werking. Dit is één van de redenen waarom Engelse brouwers ten tijden van de kolonisatie hun -inmiddels zeer populaire- IPA (India Pale Ale) extra hopten. Ze ontdekten dat bier waarin extra veel hop zat langer houdbaar bleef tijdens de verre zeereizen. Wat erachter stak, was hen toen nog onbekend.

Terug naar de Oktoberfesten

Bier is een goede bron van antioxidanten. Het bevat mineralen, vitaminen en zelfs aminozuren (arginine bijvoorbeeld). Niets zou ons dus tegen moeten houden een gezonde portie gerstenat te nuttigen...... En daar zit het 'em nou in: de porties. Voor de meeste vierders van het Oktoberfest geldt dat er toch wel overmatige hoeveelheden bier naar binnen zijn gegaan. En HET nadeel van bier is toch wel dat er alcohol in zit. Jammer, maar helaas. Van alcohol is bekend dat het  schadelijke effecten heeft op het lichaam. En niet alleen ons lichaam. Slechts een enkel glas kan een nadelig effect op de bacteriën in ons lichaam hebben. Vooral het afvalproduct van alcohol: acetaldehyde is een boosdoener.

Het goede nieuws is: Je kunt herstellen. Mits je het niet al te bond hebt gemaakt natuurlijk. Ga weer wat beter op je eetgewoonten letten en die -gezonde- biertjes even laten staan en vervangen door een glaasje water. Het Oktoberfest is immers maar één keer per jaar!

Een laatste nadeel van iets te veel en te grote porties bier: Vorig jaar verloren mensen tijdens het Oktoberfest in Munchen ruim 4500 items. Van trouwringen, paspoorten, telefoons en brillen tot aan een tafeltennisraket (kun je je voorstellen waar het nodig zou zijn?) en een hond. De laatste werd natuurlijk met alle liefde en in alle nuchterheid teruggeclaimd. Al met al wordt slechts 20% van de gevonden voorwerpen geretourneerd aan de eigenaar.

Geniet, maar drink met mate! Cheers!

Statistieken van het Oktoberfest

  • Bier: ca. 6.900.000 Liter
  • Alcoholvrij bier: 169.200 Liter
  • Wijn: 94.795 Liter
  • Sect: 42.526 Liter
  • Koffie en thee: 299.938 Liter
  • Water en limonade: 1.130.701 Liter
  • Kip: 549.899
  • Witte worstjes: 140.225 paar
  • Varkensschenkel: 75.456 stuks