Orgaanvlees is aan een opmars bezig. Al sinds ons bestaan eten en gebruiken we als mens alle delen van de dieren die op ons menu staan. Dat is niet alleen zuinig en efficiënt, het is ook ontzettend gezond, aangezien orgaanvlees boordevol vitaminen, mineralen, enzymen en vetzuren zit. Toch vind je tegenwoordig niet of nauwelijks orgaanvlees in de supermarkt en dat is zonde, want het zou een bijzonder goede aanvulling vormen op ons moderne dieet.

Ancestral Supplements brengt hier verandering in. Met haar orgaanextracten ontwikkelde het merk supplementen van bijzondere kwaliteit. De ingrediënten zijn niet afkomstig van dieren uit de bio-industrie, maar van grasgevoerde koeien en schapen die vrij kunnen grazen in het groene Nieuw-Zeeland.

In deze blog gaan we in op de orgaansupplementen van Ancestral Supplements en de voordelen van orgaanvlees voor je gezondheid.

Inhoud

 • Het ontstaan van Ancestral Supplements
 • De ontdekking van Weston A. Price
 • Waarom is orgaanvlees zo gezond?
 • 8 voordelen van orgaanextracten
 • Zo eet en leef je als een oermens

Het ontstaan van Ancestral Supplements 

Toen zijn eigen kinderen constant bij de dokter zaten vanwege allerlei allergieën en steeds maar weer medicijnen voorgeschreven kregen, besloot Brian Johnson het over een andere boeg te gooien. Hij las het boek Nutrition and Physical Degeneration, geschreven door de Canadese tandarts Weston A. Price. Daarna begon hij zijn hele gezin biologisch orgaanvlees, wild gevangen vis, rauwe zuivel, noten en seizoensgroenten voor te schotelen. Zijn kinderen zijn sindsdien nooit meer ziek geweest. Sterker nog, ze zijn zowel fysiek als mentaal in topconditie.

Deze ervaring was zo overtuigend voor Johnson dat hij zich verder verdiepte in ‘ancestral living’, ofwel de levenswijze, het dieet en het gedrag van onze voorouders. Het leidde uiteindelijk tot de oprichting van Ancestral Supplements, met het ambitieuze doel om dat wat de moderne wereld heeft geschrapt, weer terug te brengen en mensen weer krachtig, gezond en gelukkig te maken.

“Ancestral Supplements wil dat wat de moderne wereld uit ons voedingspatroon en onze levenswijze heeft geschrapt, weer terugbrengen”

Het in Texas gevestigde bedrijf huisvest een team van holistische gezondheidsdeskundigen en richt zich op het verspreiden van kennis over ‘ancestral living’, het eten volgens het kop-tot-staart-principe en de voordelen van orgaanvlees voor onze gezondheid. De orgaansupplementen van Ancestral Supplements maken het consumeren van orgaanextracten eenvoudig een laagdrempelig. Het is immers niet voor iedereen weggelegd om vers orgaanvlees op het menu te zetten. Niet alleen is de smaak voor sommigen wennen, het is ook lastig om aan goed, biologisch orgaanvlees te komen.

De ontdekking van Weston A. Price

We noemden hierboven al even het boek Nutrition and Physical Degeneration, van de Canadese tandarts Weston A. Price, dat hij al in 1939 schreef. Dat is niet voor niks, want dit boek staat aan de basis van een brede ancestral living beweging, die de laatste decennia wereldwijd steeds meer aanhangers kreeg.

Weston A. Price reisde in zijn tijd de hele wereld over om de leefwijze en voedingsgewoonten van traditionele volken over de hele wereld te bestuderen. Zo ontdekte hij onder meer dat de oorspronkelijke bewoners van Canada veel waarde hechtten aan het consumeren van dierlijke organen, met name beenmerg. Ook bij andere oervolken, zoals de Aboriginals en Melanesiërs, vormt orgaanvlees een hoofdbestanddeel van de dagelijkse voeding. Hij zag dat deze volken vaak een uitstekend gebit en een goed immuunsysteem hadden en dat ze fysiek en mentaal in goede conditie waren. Ook zag hij dat hoe meer deze volken in aanraking kwamen met westerse voeding, hoe meer degeneratieve aandoeningen voorkwamen en hoe zwakker hun gezondheid werd. Zo legde hij een link tussen een goede gezondheid en de consumptie van orgaanvlees.

“Hoe meer traditionele volken in aanraking kwamen met westerse voeding, hoe zwakker hun gezondheid werd”

Volgens veel traditionele genezers heeft het eten van gezonde, dierlijke organen ook een verzorgend effect op diezelfde organen in het menselijk lichaam. En hoewel bijvoorbeeld de Inuït voornamelijk vis eten en de Zwitserse natuurvolken veel meer volle, rauwe melkproducten consumeren, hebben alle volken gemeen dat ze alles van het dier tot zich nemen, waaronder:

 • Zuivel en colostrum
 • Organen (lever, tong, hart, nieren, hersenen, maag, thymus, ogen, alvleesklier, prostaat, galblaas)
 • Huid
 • Bloed
 • Botten, kraakbeen en beenmerg
 • Vet en talg
 • (Vis)eieren
 • Pezen

Weston A. Price ontdekte dat het dieet van natuurvolken ongeveer 4 keer zoveel calcium en 10 keer zoveel vetoplosbare vitaminen uit dierlijke producten bevat dan het dieet van de gemiddelde Amerikaan.

Waarom is orgaanvlees zo gezond? 

Westerse voeding bevat voornamelijk spiervlees, terwijl orgaanvlees in verhouding veel rijker is aan voedingsstoffen. Zo is orgaanvlees onder meer rijk aan:

 • De vetoplosbare vitamines A, D & K
 • Vitamine B12
 • Omega 3-vetzuren
 • Magnesium
 • Heemijzer
 • Co-enzym Q10
 • Enzymen
 • Proteïnen
 • Peptiden
 • Essentiële aminozuren
 • Collageen

Elk orgaan of deel van een dier bevat een andere samenstelling van voedingsstoffen. Zo is het hart rijk aan collageen en co-enzym Q10, terwijl hersenen onder meer omega 3-vetzuren, proteïnen en unieke peptiden bevatten. Sterker nog, veel traditionele volken geloven dat het eten van een dierlijk orgaan hetzelfde orgaan in het menselijk lichaam ondersteunt en van belangrijke voedingsstoffen voorziet. Dat klinkt logisch, wetende dat de organen van mensen en dieren veel van elkaar weghebben en dus gebaat zijn bij dezelfde voedingsstoffen. Er zijn steeds meer studies die hier onderzoek naar doen, en diverse onderzoeken onderbouwen de voedzaamheid van orgaanvlees. [1],[2],[3]

8 voordelen van orgaanextracten  

Orgaansupplementen zijn dus een unieke en hoogwaardige bron van essentiële voedingsstoffen voor ons lichaam en voor onze organen in het bijzonder. De supplementen van Ancestral Supplements dragen hieraan bij. De producten worden met zorg en liefde samengesteld en zijn rijk aan nutriënten. We zetten de voordelen hieronder voor je op een rij:

Voordelen van Ancestral Supplements:

 1. Gemaakt van grasgevoerde weiderunderen, schapen en wild gevangen vis
 2. Rauw gevriesdroogd om voedingsstoffen te behouden
 3. Rijk aan vitamine A, B4, B11, B12, D & K
 4. Rijk aan ijzer en magnesium
 5. Bevat enzymen, proteïnen, peptiden en collageen
 6. Bevat essentiële aminozuren
 7. Vrij van pesticiden, vulstoffen, GMO’s en hormonen
 8. Orgaanconsumptie draagt bij aan de reductie van voedselverspilling

Met aandacht voor mens, dier en milieu produceert en distribueert Ancestral Supplements haar orgaan supplementen. De dieren worden goed gemonitord en hebben een fijne leefomgeving. Dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat het vlees van de hoogst mogelijke kwaliteit is.

Zo eet en leef je als een oermens 

Het eten van orgaanvlees past in de bredere beweging van eten volgens de oeroude leefwijze van onze voorouders. Onder namen als Paleo, Oerdieet en Ancestral Living zijn er tal van diëten die de principes van deze oude manier van leven weer willen herstellen. Ancestral Supplements past met haar visie en producten ook in deze beweging.

De levenswijze omvat meer dan alleen het laten staan van pakjes, zakjes en andere fabrieksproducten. Het gaat om puur en natuurlijk leven. Dit betekent onder andere:

 • Een dieet dat vergelijkbaar is met dat van de jagers en verzamelaars en dat hoofdzakelijk bestaat uit (wild) vlees, vis, eieren, planten, knollen, noten, zaden, fruit en kruiden
 • Eten bereiden volgens traditionele wijzen
 • Een natuurlijk slaapritme creëren zonder (artificieel) licht
 • Dagelijkse blootstelling aan zonlicht
 • Blootsvoets wandelen in de natuur
 • Stress zo veel mogelijk verminderen en beheersen
 • Regelmatig aan gezonde lichaamsbeweging doen

Je kunt uiteraard zelf bepalen hoe ver je hierin gaat en op welke zaken je je focust. Sommigen vinden vooral het dieet belangrijk, anderen richten zich weer meer op gezonde lichaamsbeweging en fysiek fit worden.

Conclusie

Het is in onze huidige maatschappij niet vanzelfsprekend meer om te leven op de manier zoals onder voorouders deden, maar toch kun je met een goede planning en genoeg wilskracht een heel eind komen. Het is hoe dan ook de moeite waard om deze oeroude kennis te bestuderen en - voor zo ver mogelijk - te integreren in je leven. Het is een dieet dat rijk is aan de essentiële voedingsstoffen die veel moderne mensen missen. Voor de meeste mensen is het dan ook een feit dat ze zich met een Paleo dieet, Oerdieet of Ancestral levensstijl gezonder en fitter voelen.

Wil je meer weten over de producten van Ancestral Supplements? Kijk dan eens in bij het assortiment van Ancestral Supplements in onze shop.

 

[1] Beck, K. L., et al. (2014). Dietary determinants of and possible solutions to iron deficiency for young women living in industrialized countries: a review. Nutrients, 6(9), 3747 – 3776. https://doi.org/10.3390/nu6093747

[2] Zeisel, S. H. & Da Costa, K. (2009) Choline: an essential nutrient for public health. Nutrition Reviews, 67(11), 615-623. https://doi.org/10.1111/j.1753-4887.2009.00246.x

[3] Campbell, W. W., et al. (1999). Effects of an omnivorous diet compared with a lactoovovegetarian diet on resistance-training-induced changes in body composition and skeletal muscle in older men. The American Journal of Clinical Nutrition, 70(6), 1032-1039. https://academic.oup.com/ajcn/article/70/6/1032/4729141?login=false