Vitamine D3 wordt wereldwijd omarmd, heb jij het nodig?

De wereld zit in de ban van vitamine D3. Doktoren, patiënten en de media hebben als supplement massaal omarmd. Dit heeft in de loop der jaren geleid tot een overreactie in het gebruik van Vitamine D3: soms in de vorm van magische claims en nu en dan met hoge doseringen.

Eerlijk over Vitamine D3

Vitamine D3 is een waardevol  supplement , maar we weten ook nog heel veel niet. In een vorige vitamine D3 blog beschreven we al de kortzichtigheid die vaak gebruikt wordt bij dit soort trends en het denken in termen van: als iets goed is, dan is meer beter. Als specialist in voedingssupplementen beschouwen wij het als onze taak om niet mee te gaan met rages maar eerlijke en allesomvattende informatie te geven. Zo lijkt vitamine D3 suppletie in de winter, zelfs de mate waarin we met kou omgaan te beïnvloeden.

Iedereen is anders

Biochemische individualiteit is een gegeven. Jouw opmaak bepaalt onder andere hoeveel vitamine D3 je nodig hebt. Dan hebben we alle externe factoren die van invloed zijn op jouw erfelijke genfunctie nog niet eens meegenomen. De ene persoon heeft gewoonweg meer nodig dan de ander.

Een mogelijk probleem met suppletie is de ´onnatuurlijke´ dynamiek van een supplement. Het overgrote deel van vitamine D3 moet van nature door blootstelling aan zonlicht aangemaakt worden in het lichaam. Hier vindt langzaam een ​​omzetting plaats in de huid waardoor de concentraties vervolgens in het bloed. Bij het innemen van een vitamine D3 supplement verloopt dit anders: een plotselinge piek leidt tot een andere metabole reactie.

Vitamine D3 uit de zon is overigens gesulfeerd in tegenstelling tot vitamine D3 in voedingssupplementen. Verwar de gezondheidseffecten van de zon, die verder reiken dan alleen vitamine D3, dus niet simpelweg met het nemen van een supplement.

We willen je niet ontmoedigen om vitamine D3 te nemen, te stoppen als je dit voorschrijft. Wij vinden het echter wel belangrijk dat je aan het nemen vitamine D3 supplementen weet of het nodig is. Daarom raden we altijd aan om de 25-OH-vitamine D concentraties in het bloed te testen of gebruik te maken van de onderstaande thuistesten.

Compressietest om de vitamine D3 status te bepalen

De compressietest wordt klinisch gebruikt om de vitamine D3 status te bepalen. De uitvoering is vrij eenvoudig: druk met de duim op het midden van jouw borstbeen. Gebruik hiervoor een minimale druk van ongeveer 4 kilogram en beoordeel of dit pijnlijk of gevoelig is. Doe hetzelfde op de voorkanten van beide scheenbenen. Is dit ook pijnlijk of gevoelig? Zo ja, dan is er een zeer grote kans dat er een tekort is in jouw bloed.

D3 vragenlijst van Dr. med Raimund von Helden

De Duitse arts Dr. med Raimund von Helden ontwikkelde twee vragenlijsten die ook inzicht geven in de vitamine D3 status van jouw lichaam.

Doe de online vitamine D3-test hier

25-OH-vitamine D bloedwaardetest

Heb je een 25-OH-vitamine D concentraties gedaan of wil je deze gaan doen? En wil je de optimale dosering om een ​​gewenste concentratie van vitamine D3 in het bloed te bereiken, dan is de volgende calculator een handige tool.

Let op bij het invullen van deze berekening. De rekenformule neemt niet mee in het resultaat. Ben je in de lente en zomer regelmatig buiten en komt jouw blote huid minimaal 20 minuten per dag in aanraking met direct zonlicht dan is een lagere dosering of geen suppletie het logische gevolg.

Zonlicht is goed voor iedereen

Zijn gezondheid de uitkomst van verantwoorde gewoontes die je iedere dag hebt. In het geval van vitamine D3 is dit blootstelling aan zonlicht. Een natuurlijke oplossingen zoals dit is een superieur aan het nemen van een voedingssupplement. We beseffen dat dit niet altijd mogelijk is. Kies je voor vitamine D3 suppletie, doe dit dan verstandig. Achterhaal eerst jouw vitamine D3 status en gebruik persoonlijke en zinvolle doseringen. Jouw persoonlijke context is hierin altijd leidend.