De hersenen zijn als een tuin

Net zoals bij de darmflora kan je het brein vergelijken met een tuin. In deze “tuin” groeien geen planten maar synaptische verbindingen tussen neuronen. Dit zijn de verbindingen die neurotransmitters zoals dopamine, serotonine gebruiken als snelweg in de hersenen.

De tuinmannen van de hersenen

Gliacellen zijn de tuinmannen van je hersenen met uiteenlopende taken. Je kan ze zien als afvalverwerkers die onkruid, insecten en dode bladeren uit de “hersentuin” halen. De tuinmannen die het snoeiwerk doen zijn de microgliacellen. Ze onderhouden de verbindingen zodat er orde in het systeem blijft en er geen wildgroei plaatsvindt. Op deze manier blijft er fysieke ruimte behouden zodat je nieuwe en sterkere connecties kan opbouwen. Dit is goed omdat je hierdoor kan blijven leren.

Opgeruimd hoofd

Het snoeiwerk vindt tijdens het slapen plaats. Het heldere gevoel in de ochtend na een goede nachtrust wordt direct hiermee in verband gebracht. De nette “tuin” heeft dan weer ruimte voor groei. Heb je een slaaptekort dan is het net alsof je door een dikke jungle moet hakken waardoor alles langzaam gaat en moeizaam aanvoelt. Dit is ook dezelfde reden dat het doen van een dutje goed is voor het cognitieve vermogen. 10-20 minuten is voldoende voor de microglia-tuinmannen om wat rotzooi op te ruimen en hersenfuncties te optimaliseren.

Use it or lose it

De verbindingen die je niet gebruikt worden opgeruimd en de verbindingen die je wel gebruikt worden gevoed. Een goed voorbeeld hiervan is misschien wel een taal die je als tiener op school hebt moeten leren. Er was eens een tijd dat je wel Franse taal begreep en sprak maar nu bijna niet meer omdat je dit nooit meer gebruikt hebt. Ook denkpatronen die je nu hebt beïnvloeden welke verbindingen behouden blijven. Denk je bijvoorbeeld veel aan een conflict dat je hebt in plaats van innovatie op je werk dan worden je hersenen beter in het bedenken van wraak of het halen van je recht en slechter in innoveren.

Het Cherokee verhaal van de twee wolven

Dit is overigens ook een eeuwenoude wijsheid van de Cherokee indianen. Het verhaal van de twee wolven in ieder persoon: Een oude Cherokee indiaan geeft zijn kleinzoon les over het leven. ‘In ieder mens is een gevecht gaande‘, zegt hij tegen de jongen. ‘Het is een afschuwelijk gevecht tussen twee wolven.’ ‘De ene wolf is slecht: hij bestaat uit woede, jaloezie, verdriet, spijt, hebzucht, verwaandheid, zelfmedelijden, schuldgevoelens, wrok, minderwaardigheid, leugens, valse trots, superioriteit en ego.’ ‘De andere wolf is goed: hij is vreugde, vrede, liefde, hoop, kalmte, nederigheid, vriendelijkheid, welwillendheid, medegevoel, vrijgevigheid, waarheid, compassie en geloof. De kleinzoon denkt daar enkele ogenblikken over na en vraagt dan aan zijn grootvader: ‘Welke wolf zal het gevecht winnen?’ De oude Cherokee glimlacht en antwoordt eenvoudig: ‘Degene die je voedt.’ Om dit natuurlijke mechanisme positief en opbouwend in te zetten kan je simpelweg meer gaan denken aan de zaken die belangrijk zijn voor jou. Dit wordt dan versterkt in de verbindingen en de rest, het onbelangrijke, wordt dan weggeknipt.

Stimuleer je hersenen praktisch

Aansluitend hierop kan je het functioneren van de hersenen en een positieve mindset op een eenvoudige manier nog verder omhoog brengen. Een toename van 14% in het functioneren, een betere gemoedstoestand, betere slaap en minder stress. Ga op je kop staan of hangen! Dr. Robert Martin, schrijft over de voordelen van inversietherapie in zijn boek  “The Gravity Guiding System: Turning the Aging Process Upside Down” Op de kop hangen is dus niet alleen voor mensen met rugproblemen. Een yoga kopstand, een handstand of ondersteboven onderaan op een trap liggen is ook prima. Idealiter wil je naar 2 sessies van 15 minuten per dag toewerken, doe dit stapsgewijs en op een rustige manier. Na een aantal maanden bereik je de 15 minuten en dit kan je dan blijven doen. Bekijk onze selectie voor hoofd & hersenen