Het kiezen van supplementen en vitamines; de natuurlijke of de synthetische variant
Zijn jouw supplementen en vitamines natuurlijk of synthetisch?
Wanneer je bewust bezig bent met je gezondheid, ben je waarschijnlijk regelmatig terug te vinden op verschillende supplementen websites. Misschien neem je zelfs supplementen voor specifieke indicaties op aanraden van een medisch professional.
Tegenwoordig moeten we wel supplementen nemen omdat er essentiële voedingsstoffen in ons dieet ontbreken, dit ondanks de grote beschikbaarheid van voedsel. De kwaliteit is ook niet meer hetzelfde als vroeger, bodems zijn uitgeput en het bewerken van voedsel kan de hoeveelheid van bijna iedere vitamine verminderen.
Kunnen voedingssupplementen de tekorten in onze voeding aanpakken? Wat zit er nu werkelijk in veel van deze supplementen en zijn er verschillen?
Dit zijn uiteraard goede vragen die alleen beantwoord kunnen worden als we terug gaan naar de basis - zijn de ingrediënten natuurlijk of mens vervaardigd (synthetisch)? Je hoort zelden discussies over synthetische aard van voedingssupplementen. Misschien ging je er altijd wel vanuit dat de voedingsstoffen in hoogwaardige supplementen uit natuurlijke bronnen werden gehaald. De vitamine C (ascorbinezuur) die je al jaren neemt, moet wel uit sinaasappels of andere hele voedselbronnen komen en het is ongetwijfeld een vorm die het lichaam goed kan absorberen.
Natuurlijke versus Synthetische vitamines en supplementen
Er is een groot verschil tussen de voedingsstoffen in natuurlijk voedsel en de ingrediënten die in het merendeel van de supplementen gebruikt worden. Neem bijvoorbeeld een wortel. Wortels zitten bomvol voedingsstoffen. Ze bevatten niet alleen belangrijke stoffen zoals een voorloper van vitamine A, betacaroteen, of vitamine C, maar ook minder bekende stoffen als folaat en mannose. Sterker nog: wetenschappers hebben zo’n 200 verschillende voedingsstoffen en fytonutriënten gevonden in de simpele wortel. Deze 200 nutriënten werken op een mysterieuze manier samen waarbij er simpele maar ook complexe interacties zijn. In voedsel zitten enzymen, co-enzymen, co-vitaminen, mineralen en andere stoffen die de nutriënten helpen om een natuurlijk synergisme te creëren. Het is bijna onmogelijk om dit tot in de puntjes uit te zoeken of na te bootsen. Wetenschappers weten daarom ook niet precies hoe dit allemaal werkt. De kans is tevens groot dat ze dit nooit precies zullen weten. Dit is maar weer eens een goed voorbeeld van de mysterie, subtiliteit en complexiteit van moedernatuur.Kwaliteit boven Kwantiteit
De moraal van het verhaal is dat de voedingsstoffen van de natuur perfect geproportioneerd zijn. Natuurlijke producten hebben meer effect dan een hoge dosis van synthetische samenstellingen. Moeder Natuur weet het het best, niet alleen met voeding maar bijvoorbeeld ook met bioritmen en bewegen. Nutriënten hebben elkaar nodig om effectief te kunnen zijn in ons lichaam. De grote jongens hebben de helpers net zo hard nodig als andersom. De meeste vitamine-isolaten, zonder hun kleine partners, ook wel cofactoren genoemd, zijn gewoon minder effectief.Hoe kom je er achter of de supplementen die je gebruikt synthetisch zijn?
Simpel… Je vindt het allemaal op het label. De ingrediënten geven alle informatie die je nodig hebt. Als een voedingsstof vermeld staat als bron, bijvoorbeeld fruit, kruiden, levertraan, biergist (Saccharomyces cerevisiae) of palmolie, dan zit je goed. Wanneer er enkel chemische namen staan, zoals niacine, thiamine of tocoferolen, dan zitten er synthetische ingrediënten in het product.
Is er een rol voor mens vervaardigde ingrediënten?
Je hoeft geen genie te zijn om te begrijpen dat voedselproducten die met vitaminen verrijkt worden niet hetzelfde werken als de oorspronkelijke onbewerkte producten. Vitaminen als onderdeel van natuurlijke voedselcomplexen werken gewoon beter, ook al hoor je vaak dat het lichaam geen onderscheid hierin kan maken. Dit is echter niet waar omdat men dan:
- Het effect van verschillende vitamine structuren bij de opname en het gebruik negeert.
- De verschillen in afmetingen van uiteenlopende isomeren negeert. Dit heeft een directe impact op de opname en bio-activiteit.
- Het feit negeert dat de natuurlijke voedingsmatrix van vitaminen de opname, bio-activiteit en werking verbetert.
- Negeert dat de meest mens vervaardigde vitaminen een kristallijne structuur hebben in tegenstelling tot de natuurlijke varianten.