Wij krijgen regelmatig vragen van klanten over het uitwendig gebruik van onze kabeljauw collageen hydrolysaat in zelfgemaakte crèmes van gezichtsmaskers. Online zijn er recepten voor dergelijke crèmes en maskers te vinden evenals kant en klare collageencrèmes verkrijgbaar. Er wordt gesuggereerd dat het aanbrengen van collageen hydrolysaat op de huid een gunstig effect heeft op de collageen in je huid.

Belang van deeltjesgrootte

Dit is onjuist. Een molecuul moet namelijk klein genoeg zijn om de huid door te dringen; dit staat bekend in de wetenschap als de 500 Dalton regel. Behoudens uitzonderingen kan je de 500 Dalton regel als een goede richtlijn hanteren.

Onze eigen collageen hydrolysaat van wilde kabeljauw heeft een deeltjesgrootte van 6000 Dalton. Dit is 12 maal groter dan 500 Dalton en kan men er van uitgaan dat het uitwendig aanbrengen van collageen hydrolysaat geen effect zal hebben op de eigen collageenvoorraad van de huid.

Om de collageen aanmaak in jouw huid te ondersteunen zou je wel crèmes of maskers kunnen gebruiken met ingrediënten als: vitamine C, retinoïden, niacinamide en MitoQ. Deze zijn bewezen effectief.

Maar hoe zit het dan met het eten van collageen voor de huid?

Dit werkt goed! De biologische beschikbaarheid van collageen hydrolysaat is zeer goed. Na inname van collageen hydrolysaat zijn het niet alleen vrije aminozuren die via de dunne darm in de bloedbaan terecht komen maar ook verschillende soorten peptiden.

Vrije aminozuren glycine, proline en hydroxyproline

Zo wordt prolyl-hydroxyproline (Pro-Hyp) na de naam van collageen hydrolysaat als meest voorkomende peptide in het bloed teruggevonden. Met betrekking tot de vrije aminozuren zijn het glycine, proline en hydroxyproline die de collageenhuishouding in het lichaam ondersteunen.

Collageen hydrolysaat heeft een duale werking in de huid:

1. Het aanleveren van vrije aminozuren die de opbouw van collageen en elastine ondersteunen.
2. Het aanleveren van peptiden die o.a. via receptoren de productie van nieuwe collageen en elastine stimuleert.

Deze huid-specifieke werking van collageen hydrolysaat is goed onderzocht. De conclusie van een onderzoek gepubliceerd in 2016 luidt als volgt:

“Dit onderzoek hield aan dat het gebruik van het collageen hydrolysaat met een hoger gehalte aan Pro-Hyp en Hyp-Gly verbeterde tot meer van de gezichtshuidaandoeningen, waaronder het vochtgehalte van de gezichtshuid, elasticiteit, rimpels en ruwheid”.

Conclusie

Dus: Gebruik een crème als mitoQ serum als ondersteuning oor je collageen van buitenaf van buiten en voed je huid van binnenuit door de inname van collageen hydrolysaat.

Zak collageen