Er is een groot verschil tussen natuurlijke vitamines en synthetische vitamines! Natuurlijke vitamines worden namelijk uit hele voedselbronnen gehaald en synthetische vitamines worden in een fabriek geproduceerd uit basisstoffen.Natuurlijke vitamine-extracten leveren vitamines in vormen die bijzonder goed worden opgenomen door het lichaam, maar bevatten ook nog essentiële co-factoren die de werking en opname optimaliseren. Synthetische vitamines staan op zichzelf als geïsoleerde moleculen en bestaan in verschillende soorten verbindingen. Sommige van deze verbindingen worden helemaal niet goed worden opgenomen terwijl anderen verbindingen juist weer wel.

Bij co-factoren van natuurlijke vitamines kunt u denken aan bijvoorbeeld de kleurstoffen van planten, groenten of fruit en andere natuurlijke plantstoffen zoals flavonoïden en natuurlijke antioxidanten. Het grote verschil is direct te zien in een vergelijking tussen beide poeders.

Synthetische vitamines hebben bijna altijd een kristalachtige structuur en zijn doorgaans wit, natuurlijke vitamine poeders zijn juist fijn en hebben uiteenlopende kleuren. Afhankelijk van specifieke situaties kan er gekozen worden voor één van de varianten van vitamines of misschien wel een combinatie van beide.

Er wordt veelal gedacht dat het lichaam geen verschil ziet tussen synthetische of natuurlijke vitaminen en dat ze dezelfde effectiviteit en werking hebben, dit is niet helemaal juist!

Een gepubliceerd onderzoek met de titel “Natural vitamins may be superior to synthetic ones” zegt het volgende:

Bio-activiteit is een complex onderwerp en er moet begrepen worden dat de opname van vitamines, mineralen en sporenelementen afhankelijk zijn van een aantal factoren, namelijk;

  1. Er zijn meerdere mechanismen die de opname en het werkelijke gebruik van vitaminen in het lichaam beïnvloeden.
  2. De deeltjes grootte is een belangrijke factor in de opname van voedingsstoffen, kleiner is beter
  3. Er zijn co-factoren in voedsel die niet alleen de opname van voedingstoffen verbeteren maar ook onderling een effect hebben op elkaar en tevens op de niet-opneembare stoffen uit voedsel.
  4. De fysiochemische vorm van een voedingsstof in de opname en bio-activiteit speelt een belangrijke rol. Synthetische en natuurlijke vitamines zijn niet altijd hetzelfde.
  5. De meeste synthetische vitamines hebben een kristallijne structuur terwijl de meeste natuurlijke vitaminen dat juist niet hebben.

Synthetische vitamines zijn bovendien geen voedsel, ook al worden ze vaak bestempeld als “natuurlijk” of aan natuurlijke voedselbronnen toegevoegd. Synthetische vitamines zijn gestandaardiseerde en geïsoleerde chemicaliën. In de natuur worden vitamines nooit geïsoleerd en maken ze altijd deel uit van een voedsel-vitamine complex.

De bovenstaande informatie betekent niet dat vitamines, mineralen en sporenelementen die niet uit voedsel worden gewonnen geen waarde hebben. Het is echter wel belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen beide vormen.