Laat uw libido te wensen over? Italianen suggereren een eenvoudig middel: fel licht. Op een medische conferentie in Wenen presenteerde  Italiaanse wetenschappers in 2003 over het effect van ochtend-zonlicht op 38 mannen in de leeftijd van 19 tot 30. De mannen hadden een merkbare daling of ontbreken aan interesse in seks.

Hoge dosis licht

De helft kreeg een hoge dosis licht. Voor 30 minuten elke ochtend zaten deze mannen voor een speciale daglichtlamp met een sterkte van 10.000 lux; de andere helft een placebo van beduidend lagere lichtsterkte. Ter vergelijking: direct zonlicht kan oplopen tot 100.000 lux, terwijl een bewolkte dag ongeveer 1000 lux oplevert.

3 x hogere seksuele tevredenheid

Na twee weken meldden de aan het felle licht blootgestelde mannen scores van seksuele tevredenheid die drie keer hoger lagen dan toen ze begonnen het experiment waren. Dit terwijl de mannen in de controlegroep slechts minimale verbeteringen melden. De lichttherapie-groep had ook een significante toename in hun testosteronspiegel, hetgeen normaliter van vitaal belang is voor het verhogen van libido.

Uitslag van het onderzoek

De onderzoekers lichten dit toe in een toenmalig persbericht: “Op het noordelijk halfrond daalt de testosteronproductie in het lichaam van nature van november tot april, en stijgt gestaag in de lente en zomer met een piek in oktober. Je ziet het effect hiervan op de voortplanting, met de maand juni als topmaand. De lichtbak bootst de natuurlijke seizoenschommelingen na.” De onderzoekers herhaalden het experiment in 2013, met dezelfde veelbelovende resultaten.

Simpele en effectieve oplossing

Deze ogenschijnlijk simpele oplossing vestigt de aandacht op een van de grote tekorten in ons dagelijks leven -  directe blootstelling aan natuurlijk fel licht. Licht is zo’n belangrijke dirigent van ons bioritme en hormoonproductie dat het zelfs je libido effectief kan verhogen.

Neurotransmitter dopamine

Een centrale speler hierin is de neurotransmitter dopamine. Normaal gesproken stuurt een natuurlijke dopamine boost in de ochtend door fel licht het lichaam aan. Een tekort aan zonlicht kan dan ook tot dopamine uitputting leiden. Zonlicht is op ieder moment van de dag goed voor je maar uitermate belangrijk in de ochtend, en dan is meteen na het opstaan het beste.

Slechts 60 minuten per dag

Probeer minimaal 60 minuten per dag tot je te nemen. Lukt dit niet dan is een daglichtlamp een tweede goede optie. Je zou dit gemakkelijk toe kunnen passen in je dagelijkse routine door voor het ontbijt een wandeling te maken van minimaal 30 minuten. Een kop koffie van te voren versterkt het effect!

Aanmaak van Melatonine

Met adequaat fel licht stop je de aanmaak van melatonine. Hierdoor gaan alle dagprocessen in het lichaam draaien. Je voelt je dan ook energiek, helder en goed. Ook de stijging in testosteron die de Italiaanse onderzoekers opmerkte is direct gelinkt aan de stijging van dopamine. Zelf-lichttherapie is dus een interessante optie met het oog op effectiviteit, laagdrempeligheid, prima bijwerkingenprofiel en gunstige kosten/baten verhouding. banner-libido