oude levertraan advertentieVeel mensen denken dat levertraan is gemaakt van walvissen en vinden het maar een stinkend goedje.  Veel ouders en/of grootouders namen het om de herfst en winter goed door te komen. Maar levertraan is niet ouderwets, het is ook helemaal van deze tijd! De rijkheid aan voedingsstoffen zijn een goede aanvulling  op ons westerse dieet.

Levertraan wordt gelukkig meestal gemaakt van kabeljauw. De lever van deze vis, die we vaak eten als lekkerbek of kibbeling, zit vol met gezonde olie. Deze olie wordt uit de lever gehaald via verschillende methoden. Wat je dan overhoudt, is levertraan.

Goede vetten

Levertraan bestaat voor het grootste gedeelte uit twee gezonde vetten: eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Dit zijn twee omega-3 vetzuren die je lichaam zelf niet of nauwelijks kan maken. Ze komen alleen in grote hoeveelheden voor in zeevoedsel zoals zeevissen en zeewier. Als je voldoende EPA en DHA binnenkrijgt verzorg je het lichaam van binnen uit op een evolutionair verantwoorde manier. DHA is namelijk een wonderbaarlijk, oeroud en onvervangbaar molecuul in veel levende wezens, vooral in mensen met hun ontwikkelde hersenen. Daarom wordt ook geadviseerd om 2 x per week vis te eten. Voor mensen die dit niet doen, zijn omega-3 voedingssupplementen of levertraan een goed alternatief.

Vitamine A en D

Alle natuurlijke oliën bevatten ook vetoplosbare vitamines. In levertraan vind je grote hoeveelheden vitamine A en vitamine D. Vitamine A is goed voor je huid, ogen, groei en weerstand. Vitamine D zorgt onder andere voor stevige botten en tanden. Vaak worden deze vitamines opnieuw aan reguliere levertraan toegevoegd, omdat deze tijdens de industriële productie verloren gaan. Bij natuurlijke levertranen zoals die van Green Pastures en Rosita Real Foods worden geen kunstmatige vitaminen toegevoegd. Deze levertranen zijn minimaal bewerkt en bevatten daarom alle natuurlijke voedingsstoffen en vitaminen.

Fosfor en Jodium

Levertraan bevat ook veel fosfor en jodium. Deze mineralen behoren, net als EPA, DHA, en alle vitamines, tot de essentiële voedingsstoffen. Fosfor draagt bij aan de sterkte van je botten en jodium zorgt voor de productie van schildklierhormoon.

Van deze tijd

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is levertraan dus helemaal van deze tijd: Het komt niet uit walvissen, maar wordt gewonnen uit vis die we vaak eten. Daarnaast bevat levertraan veel gezonde vetten en vetoplosbare stoffen. Dat maakt levertraan - om het in eigentijdse bewoordingen uit te drukken - supervet!

Levertraan innemen

Levertraan kan - met al zijn gezonde bestanddelen - dus een goede aanvulling zijn op ons westers dieet. Het is wijdverspreid verkrijgbaar en het komt in velen soorten en maten. Wilt u alleen het beste dan is het verstandig gedegen onderzoek te doen voordat u een levertraan product aanschaft. De persoonlijke favoriet van Ergomax is de Extra Virgin Kabeljauw Levertraan van Rosita Real Foods. Door: Toine Wilke, voedingswetenschapper, biochemicus en zeewier expert.