Onze stofwisseling als de lopende motor achter onze energie: dat is vrij algemene kennis. Zoals een motor brandstof en onderhoud nodig heeft om te blijven draaien, gebruiken wij ook brandstof voor alle fysiologische processen in ons lichaam en waarborgt goed onderhoud ervan een langere levensduur. Hierbij is het uiteraard belangrijk te kijken naar de kwaliteit van de brandstof die je lichaam vraagt en de individuele waarde van de componenten die ingezet worden om je stofwisseling zo optimaal mogelijk te laten verlopen. Het inzetten van een geïsoleerd onderdeel van je stofwisseling kan werken als een krachtige katalysator voor je energie en helpen bij goed verlopende lichaamsfuncties, zeker naarmate je ouder wordt. Nicotinamide riboside is zo’n katalysator. Hoe werkt dat precies?

Brandstof voor de mitochondriën

Nicotinamide-adenine-dinucleotide (NAD) is een co-enzym die op cellulair niveau fungeert als elektronendrager. De vorm van NAD die nog geen elektronen draagt, wordt NAD+ genoemd en heeft een cruciale rol in de stofwisseling: dit co-enzym neemt elektronen op uit de voeding en geeft deze na opname door aan de motors in de celkern: de mitochondriën. Mitochondriën zijn in bijna iedere lichaamscel te vinden, en met name in weefsels die veel energie verbruiken zoals de spieren, het hart en de hersenen. Het samenspel van de cel onderdelen in de mitochondriën creëert een geleide voor energie uit de brandstof van onze voeding en zuurstof die we inademen: dit heet adenosinetrifosfaat, afgekort ATP. Wanneer ATP gehydrolyseerd wordt in het lichaam, komt de energie vrij die onze cellen verbruiken voor vrijwel alle fysieke processen in het lichaam. Het is dus belangrijk dat de mitochondriën genoeg brandstof krijgen om de cel werking goed te laten verlopen.

Nadat NAD elektronen uit de voeding heeft opgenomen, wordt het NADH. In feite kun je NAD zien als een vrachtwagen die een bevoorrading mee moet nemen. Zonder de lege NAD+ vrachtwagen, is er ook geen NADH om voeding af te leveren aan de cellen.

Naast het voeden van de mitochondriën, heeft NAD nog vele functies in ons lichaam. Zo is NAD onder meer betrokken bij DNA-reparatie en genexpressie, factoren die belangrijk zijn en steeds belangrijker worden naarmate we ouder worden aangezien deze processen onder invloed van ouderdom aan kracht verliezen. De balans van NAD in onze cellen bewerkstelligt een balans in functioneren en gezondheid van ons lichaam: een disbalans wordt in verband gebracht met velerlei lichamelijke aandoeningen en het voortschrijden van het verouderingsproces.

NAD kan door een aantal lichaamscellen gesynthetiseerd worden uit tryptofaan (bij dieren en bacteriën) en asparginezuur (planten en micro organismen). Er zijn echter ook cellen die dit niet kunnen, maar evengoed behoefte hebben aan de nucleotiden van NAD. Deze cellen gebruiken voorlopers van dit co-enzym om deze zelf om te bouwen tot NAD in een proces dat optimaal gebruik van NAD realiseert: niets gaat verloren! Deze voorlopers zijn vormen van vitamine B3, ook wel bekend als niacine.

Over vitamine B3

Vitamine B3 maakt onderdeel uit van het vitamine B complex en was lange tijd onderverdeeld in 2 vormen, nicotinezuur en niacinamide. Deze vitamine is de bepalende factor in de productie van NAD en om die reden betrokken bij het goed verlopen van vele fysiologische processen. Zo is niacine belangrijk voor het gezond houden van de huid en slijmvliezen, maar ook onmisbaar voor een goed functionerend zenuwstelsel, stofwisseling en energieniveau. Zelfs onze geest vaart er wel bij: vitamine B3 draagt namelijk ook bij aan mentale veerkracht, concentratievermogen en geheugen.

Zoals gezegd werd vitamine B3 lang onderverdeeld in 2 soorten. Later is daar nicotinamide riboside bijgekomen, een analoog van vitamine B3 die bij de eerste ontdekking in 1944 werd beschreven als groeifactor voor een bacterie die in bloed leeft. Bij latere studies met een gesynthetiseerde vorm van NR kwamen echter de bijzondere eigenschappen in beeld.

Van alle vitamine B3 vormen is nicotinamide riboside de meest efficiënte vorm.

Waarom NR?

Je kunt je afvragen waarom je een voorloper van Nicotinamide-adenine-dinucelotide zou gebruiken, als je ook NAD+ zelf kunt suppleren. Daar zijn verschillende redenen voor:

  • NAD+ is als op zichzelf staand supplement niet te capsuleren zonder dat het aan effectiviteit en kracht inboet. Blootgesteld aan warmte, vocht of licht begint het afbraakproces al, waardoor een stabiele standaard bij reguliere opslag niet te garanderen is.
  • De molecuulgrootte van NAD+ is dusdanig groot dat het niet door de celwand kan doordringen zonder in 3 stappen afgebroken te worden. Nadat de NAD+ is afgebroken tot bouwstenen (ofwel voorlopers), passeren deze de celwand om weer in elkaar gezet te worden tot NAD+ binnenin de cel. Iedere extra stap die genomen moet worden om deze afbraak te realiseren, vermindert echter de potentie.
  • Onderzoek wijst uit dat bij het orale suppletie van NAD+, deze in het proces van spijsvertering al grotendeels afgebroken wordt tot voorlopers van NAD (zoals Nicotinamide riboside). Zodoende kunnen maar bitter weinig NAD+ moleculen de lichaamscel onaangetast bereiken ter absorptie, wat resulteert in een inefficiënt proces.

Aangezien zelfs oraal ingenomen NAD+ wordt afgebroken tot B3 vitaminen alvorens de cel het absorbeert, is het dus voordeliger om deze laatste te nemen. Van bepaalde vormen van B3 in hoge doses is echter bekend dat dit tot ‘flushing’ kan leiden: het rood uitslaan van de huid, waarbij ook huidirritatie op kan treden. Een andere nadelige bijkomstigheid kan de onderdrukking van sirtuïne in het lichaam zijn; dit zijn eiwitten die een belangrijke rol hebben bij genexpressie.

Nicotinamide Riboside (NR) echter, is een nieuwe generatie van niacine die flush-vrij is en sirtuïne niet onderdrukt. Als natuurlijke stof is het in geringe hoeveelheden te vinden in onder andere melk en gistproducten. Naarmate we ouder worden, neemt de hoeveelheid NAD in ons lichaam af in dusdanige mate dat de ideale balans in stand houden door middel van natuurlijke voeding steeds moeilijker wordt. Gezien de belangrijke rol van Nicotinamide-adenine-dinucleotide in de cellen kan het suppleren van de meest efficiënte voorlopers ervan dus zinvol zijn.

NR vs. NMN

Vaak wordt Nicotinamide Mononucleotide (NMN) in één adem genoemd met Nicotinamide Riboside. Dat is niet zo gek: beiden staan bekend voorlopers van NAD+. NMN is echter geen voorloper van NAD+ zoals NR dat is, het is namelijk geen vorm van vitamine B3. Daarbij zijn er van NR al meerdere klinische studies bij mens en dier uitgevoerd waarvan de resultaten zijn gepubliceerd, en is dit nog niet het geval bij NMN op het moment van schrijven. Derhalve is er tot op heden dan ook nog geen Europese goedkeuring om NMN in te zetten als voedingssupplement.

Nicotinamide Riboside van TRU Niagen®

Niagen ErgomaxDe mogelijkheden van nicotinamide riboside voor ons lichaam werden reeds in 2004 ontdekt door de Amerikaanse dokter Charles Brenner. Zijn onderzoek en gepatenteerde formule voor NR zijn samen met de geperfectioneerde productietechnieken van Chromadex gebundeld tot TRU Niagen®: een voedingssupplement vervaardigd met het exclusief patenteerde nicotinamide riboside. TRU Niagen® wordt onder de hoge GMP (good manufacturing practice) standaard geproduceerd en is erkend als veilig product door verschillende instanties zoals de FDA in Amerika en de EFSA in Europa. Tot op de dag van vandaag is TRU Niagen® van Chromadex en zijn mogelijke toepassingen voor de menselijke gezondheid onderwerp van (pre)klinische onderzoeken.

Klinisch getest en bewezen, gecertificeerd veilig voor menselijk gebruik en gepatenteerd: daar staat TRU Niagen® voor en daarom is het onze keuze voor de ondersteuning van een energiek leven.