Curcumine wortelOnderzoekers hebben zich al enkele jaren stevig vastgebeten in de turmeric wortel en ze zijn erg gedreven om nieuwe eigenschappen van dit kruid te ontdekken. De beschikbare gegevens zijn zelfs zo intrigerend dat ze de grootste supplementen sceptici verleiden tot het aanschaffen van een curcumine supplement, of in ieder geval het ruime gebruik van turmeric in gerechten te stimuleren.

Zelfs als maar de helft van alles claims zouden kloppen dan was het nog steeds niets minder dan indrukwekkend. India, de hoofdproducent van de turmeric wortel vaart in ieder geval goed bij deze niet te stoppen belangstelling. Bij Ergomax krijgen wij bijna dagelijks vragen over curcumine. Vooral over de verschillende soorten die er verkrijgbaar zijn en het verschil ertussen. De prijzen lopen nogal uiteen en ieder merk lijkt wel het beste product te hebben. In dit artikel zetten we de verschillen uiteen tussen de meest interessante vormen van curcumine zodat het gemakkelijker wordt om het product uit te zoeken dat het beste bij je past. Om dit op een overzichtelijke manier te doen kijken we niet naar individuele producten of prijzen maar naar de grondstoffen. Voordat we hier verder op in gaan nemen we eerst even door wat curcumine precies is, waarom de opname een belangrijk punt is en waarom het gebruik zo populair is.

Wat is Curcumine?

Curcumine is het gele pigment uit de turmeric wortel en het staat ook wel bekend als “curcuma longa” of in het Nederlands “kurkuma longa”. Deze termen worden vaak door elkaar heen gebruikt bij supplementen, maar technisch gezien is turmeric de gele poeder die gebruikt wordt in de keuken om gerechten op smaak te brengen, terwijl curcumine een natuurlijke chemische stof is die in turmeric voorkomt. Curcumine behoort tot de groep van moleculen die bekend staan als “polyfenolen”. Deze bioactieve plantstoffen beïnvloeden het menselijke lichaam op veel verschillende manieren. In het geval van curcumine zijn de effecten zo interessant en wijdverspreid dat men er vandaag de dag niet meer om heen kan. In de turmeric wortel wordt niet enkel maar één vorm van curcumine gevonden maar een variëteit van verschillende vormen. Deze groep van curcumine moleculen worden curcuminoïden genoemd. In voedingssupplementen komen voornamelijk drie curcumine hoofdvormen voor: curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Nog lang niet alle bestanddelen uit de turmeric wortel zijn bekend maar naar schatting zijn er meer dan 100 verschillende stoffen. Naast de drie hoofdvormen worden onder andere ook de volgende curcumine analogen aanwezig: Hydrazinocurcumine, hydra-zinodemethoxycurcumine, hydrazinobisdemethoxycurcumine, hydrazinobenzoyl-demethoxycurcumine, dihydrocurcumine, hexahydrocurcumine, octahydrocurcumine, diacetylcurcumine, salicylcurcuminoide, monomethyl-curcumine, trimethylcurcumine en 7–bis(3-4-dihydroxyphenyl)11,6-heptadiene-3,5-dione.

Ongeveer 2-6% van de turmeric wortel bestaat uit curcuminoïden en het lijkt erop dat het synergisme tussen al deze verschillende curcumine moleculen leidt tot een beter biologisch effect dan inname van geïsoleerde curcumine vormen. Gebruik dus altijd een 100% natuurlijk curcumine product met een breed scala aan curcuminoïden. Dit is helaas niet altijd het geval want er zijn namelijk ook kunstmatige petroleum gebaseerde curcumine producten op de markt. Deze zijn natuurlijk goedkoper maar niet even effectief en wellicht niet eens veilig.

Slechte opname van curcuminoïden

  De strijd in de wereld van curcumine draait niet echt meer om de kwaliteit of oorsprong van het natuurlijke materiaal maar voornamelijk rondom de opname. Men kan er eigenlijk van uit gaan dat alle standaard curcumine supplementen, de 95% extracten, zo slecht worden opgenomen dat ze nauwelijks de bloedbaan bereiken en dus geen systemische effecten in het lichaam teweeg brengen.

De reden voor de slechte opname heeft te maken met de structuur van de curcumine moleculen, deze kunnen niet intact de darmwand passeren en worden snel door de lever omgezet naar metabolieten waarna ze worden uitgescheiden. Het bereiken van zinvolle bloedconcentraties blijkt dus nog niet zo eenvoudig te zijn.

Dit lijkt overigens haaks te staan op de epidemiologische gezondheidsdata uit India en de dagelijkse curcumine consumptie. Als curcumine zo slecht wordt opgenomen, hoe kan het dan zo zijn dat mensen in India, waar de curcumine inname het hoogste ter wereld is, hier toch profijt van lijken te hebben.

Een zeer plausibele theorie hiervoor heeft te maken met de manier waarop Indiaanse mensen met turmeric of curcumine koken. Het mengen van curcuminoïden met hete boter of olie creëert liposomen - minuscule curcumine capsules van vet die de curcuminoiden door de darmwand transporteren.

Eenmaal in de bloedbaan is curcumine zeer stabiel en goed opneembaar door een groot aantal weefsels, zelfs de moeilijk te bereiken hersenen. Het probleem bij orale inname zit dus enkel in het eerste deel van het opnameproces, het bereiken van de bloedbaan.

 ‘s Werelds meest populaire kruid

Niet alleen in India is turmeric het meest populaire kruid maar ook in de westerse wereld profiteert men volop van dit gele wonderpoeder. Met duizenden onderzoeken is curcumine een van de best onderzochte botanische stoffen in de biomedische literatuur. Veel traditionele indicaties voor het gebruik zijn met moderne onderzoeksmethoden gevalideerd en curcumine lijkt echt iets speciaals te hebben. Als modulator van een brede reeks aan moleculaire targets en anderzijds als hoofdregelaar in specifieke biochemische processen in het lichaam is de acute- en langere termijn impact van curcumine significant – mits er natuurlijke zinvolle bloedwaarden bereikt worden. Er zijn ruim 600 mogelijke indicaties voor het gebruik, en ruim 175 fysiologische effecten bekend. De eigenschap om verschillende systemen tegelijkertijd te beïnvloeden, de natuurlijke oorsprong en de lage orale toxiciteit maakt dit een waardevolle stof in de wereld van vandaag de dag. Veel mensen lijken dit te beseffen!

 

Bijzonder: curcumine als DHA booster

De algemene werking van curcumine in het gezond houden van cellen en weefsels of meer in het algemeen gezegd het verminderen van cellulaire chaos is al jaren bekend en misschien niet zo bijzonder meer als uniek feit. Een goed voorbeeld van een buitengewoon interessant effect dat recentelijk is ontdekt heeft betrekking op een mechanisme waardoor curcumine ook een effect lijkt te hebben op de omega 3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) concentraties in de hersenen wanneer het samen wordt ingenomen met alfa-linoleenzuur (ALA).

Dit is vooral een praktisch gegeven voor vegetariërs en veganisten. Normaliter zijn dierlijke producten de belangrijkste leverancier van DHA in het dieet en vergeleken met omnivoren hebben vegetariërs en veganisten daarom lagere DHA bloedwaarden. In veel bevolkingsgroepen die enkel een plantaardig dieet consumeren is men echter wel in staat adequate hoeveelheden DHA te verkrijgen.

Omdat de conversie van DHA uit plantaardige voorlopers erg laag is roept dit de vraag op of andere stoffen in voedsel wellicht bijdragen aan de aanmaak van DHA. Dit lijkt met curcumine het geval te zijn. Curcumine verhoogt de poel van enzymen die nodig is om plantaardige vetzuren om te zetten naar DHA en ook de rol als antioxidant en de verminderde oxidatieve stress heeft hoogstwaarschijnlijk een effect op de DHA concentraties. Voor omnivoren is er ook goed nieuws: DHA zoals bijvoorbeeld uit krillolie of Extra Virgin Kabeljauw Levertraan met curcumine heeft ook een synergisme in het zenuwstelsel.

Verschillende soorten curcumine

Leveranciers gebruiken verschillende technieken om de opname van curcumine te vergroten. De meest interessante vormen van wetenschappelijk gevalideerde curcumine worden hieronder uiteengezet. De laatste jaren heeft de industrie grote stappen voorwaarts gemaakt, de wat oudere, maar veel gebruikte combinatie van curcumine en piperine (zwarte peper) lijkt wat meer naar de achtergrond te verschuiven. Een van de grote nadelen van standaard curcumine 95% extracten in combinatie met piperine is dat de grondstoffen niet altijd gestandaardiseerd zijn op het aantal curcuminoïden, de samenstelling en herkomst per merk kan verschillen. Ongewenste vervuilingen en lage werkzaamheid zijn hierbij niet uitgesloten. Bovendien kunnen curcumine en piperine combinaties niet door iedereen worden gebruikt. Vooral bij het slikken van medicijnen geldt hierbij een serieuze waarschuwing. Piperine vergroot niet alleen de opneembaarheid van curcumine maar ook die van farmaceutische stoffen. Heb je de keuze kies dan uitsluitend voor curcumine piperine combinaties van gerenommeerde “biologische” bedrijven of kies in plaats daarvan voor één van de onderstaande gepatenteerde vormen. Door de strenge kwaliteitscontroles en de constante kwaliteit voorkom je hiermee wellicht een miskoop.

BCM-95® – DolCas Biotech

BCM- 95® is een gepatenteerde vorm van curcumine waarin de curcuminoïden gemengd worden met de essentiële oliën van de turmeric wortel - Ar- turmerone. BCM-95® is 100% natuurlijk en de opname is zeer goed gevalideerd in meerdere wetenschappelijke onderzoeken. [Unieke] eigenschappen: · Bevat essentiële oliën in combinatie met curcuminoïden · Opname wetenschappelijk gevalideerd

Meriva® - Indena

Meriva® fytosoom curcumine is een gepatenteerde vorm waarin de curcuminoïden gekoppeld aan een complex vormen met sojalecithine, een fosfolipide, en microkristallijne cellulose. [Unieke] eigenschappen: · Curcumine Fytosoom · Opname wetenschappelijk gevalideerd

CurcuWin™ – OmniActives Health Technology

CurcuWIN™ maakt gebruik van de gepatenteerde UltraSOL™ technologie om de curcuminoïden moleculair te verspreiden met behulp van een hydrofiele drager, cellulose derivaten en antioxidanten.

[Unieke] eigenschappen: · UltraSOL™ Curcumine · Opname wetenschappelijk gevalideerd

Longvida® – Verdure Sciences

Longvida® is een gepatenteerde vorm van curcumine waarbij er gebruik wordt gemaakt van de “Solid Lipid Curcumin Particle” technologie. De exacte details zijn niet vrijgegeven maar deze technologie maakt gebruik van een lipofiel matrix waarmee de Curcuminoiden worden omhuld. [Unieke] eigenschappen: · SLCP™ technologie · Opname wetenschappelijk gevalideerd

Curcumine C3 Complex® - Sabinsa Corporation

Curcumine C3 Complex® is een gepatenteerde vorm van curcumine met specifieke verhoudingen tussen de drie hoofd curcuminoïden: curcumin, demethoxycurcumin en bisdemethoxycurcumin. [Unieke] eigenschappen: · Specifieke samenstelling van curcuminoiden · Opname wetenschappelijk gevalideerd

Theracumin® – Thera Innovations Inc.

Theracumin® is een gepatenteerde vorm van curcumine waarbij de curcumine gemicroniseerd wordt tot zeer kleine deeltjes en daarna wordt gemengd met de plantaardige gom "ghatti". Hierdoor ontstaat er een colloïdale curcumine suspensie. [Unieke] eigenschappen: · Colloïdale curcumine suspensie · Opname wetenschappelijk gevalideerd

Bekijk onze selectie met curcuma producten