power posing ergomax

Biohacken is simpel gezegd het optimaliseren van je lichaam en prestatievermogen door gebruik van biologie en technologie. Deze trend is komen overwaaien vanuit de Verenigde Staten en is populair gemaakt door ondernemers en auteurs zoals Dave Asprey, Tim Ferris en de oude bekende pionier Paul Chek. In dit blog leer je over één van de meest goedkope, meest low-tech en evolutie gebaseerde biohacks ooit! Deze eenvoudige techniek vermindert angst, verbetert het vermogen om met stress om te gaan en vergroot het zelfvertrouwen. Het mooie ervan is dat het gratis is en slechts twee minuten duurt.

Lichaamstaal als biohack

Mensen en dieren communiceren constant via non-verbale lichaamshoudingen. Charles Darwin schreef hier al over, net als de Nederlandse Frans de Waal. Deze universiteitshoogleraar is naast etholoog en auteur al ruim 30 jaar onderzoeker van mensapen. Hij concludeerde dat apenmaatschappijen erg veel op die van ons lijken. De structuur van beide samenlevingen draait namelijk om geweld en machtspolitiek.

En dat komt in beide gevallen tot uiting via lichaamstaal. Denk maar aan het alfamannetje. In een apenkolonie is direct te zien welk mannetje de leider is: hij straalt autoriteit uit naar de apen om hem heen, die op hun beurt door hun lichaamstaal, beleefdheden en het geven van gunsten hun lagere positie bevestigen.

Gedragsonderzoekers zien dezelfde patronen terug bij mensen, maar wordt macht ook belichaamd? Deze vraag was het onderwerp van het onderzoek van Dr. Amy Cuddy, een onderzoekster aan de Harvard universiteit die de impact van lichaamstaal op hormonen wilde weten. Ook wel bekend als het veld van de neuroendocrinologie.

Power posing voor meer zelfvertrouwen en minder stress

Voor haar onderzoek classificeerde Amy twee lichaamshoudingen: de High Power Pose en de Low Power Pose. High Power Poses zijn open en ontspannen houdingen terwijl Low Power Poses gesloten en beschermend zijn. Wat bleek? De krachtige High Power Poses brachten gunstige neuroendocrine en gedragsmatige veranderingen te weeg bij zowel mannen als vrouwen. High Power Poses verminderen angst, verbeteren het vermogen om met stress om te gaan en boosten het zelfvertrouwen. Low Power Poses veroorzaken het tegenovergestelde. Het fascinerende is dat lichaamshoudingen niet alleen aangepaste psychologische en gedragsveranderingen veroorzaken, maar ook meetbare fysiologische veranderingen. Het gaat dus niet alleen om het denken en voelen maar het heeft ook daadwerkelijk een hormonaal effect.

Hormonale reacties op lichaamshoudingen

Een toename van 20% testosteron en een daling van 25% cortisol is het directe effect van een High Power Pose. Dit is vrij indrukwekkend voor een bewuste interventie die maar 1-2 minuten duurt en ook nog eens gratis is. Je hebt namelijk niet altijd zo’n directe invloed over je hormonale processen. Je wordt dagelijks blootgesteld aan externe factoren die snel tot hormonale veranderingen leiden, zowel positief als negatief. Denk bijvoorbeeld aan je sociale omgeving, stress en omgevingssignalen. Hier heb je niet altijd invloed op, maar gelukkig weet je nu hoe je zelf je lichaam kunt inzetten om je hormonen te beïnvloeden.

Hogere concentraties aan testosteron leidt tot meer zelfvertrouwen, terwijl lagere cortisol-concentraties zorgt voor minder angst en een verbeterende tolerantie voor stress. Mensen met een dergelijk hormonaal profiel zijn biologisch ingesteld voor meer assertiviteit, zelfvertrouwen en ontspannenheid en hebben minder stress. Met andere woorden: door je hormonen op deze manier in balans te brengen voel je je beter.

Fake it until you make it

Door 1-2 minuten je lichaamshouding aan te passen naar een High Power Pose bereid je jezelf mentaal, psychologisch en lichamelijk voor op stressvolle en moeilijke situaties. Tegelijkertijd worden je zelfvertrouwen en prestatievermogen positief beïnvloedt. Ideaal dus ter voorbereiding op je volgende sollicitatiegesprek, presentatie of een discussie met je baas. Dankzij de directe veranderingen in de biochemie van je lichaam sta jij je mannetje!

De High Power Poses

In de onderstaande afbeeldingen zie je de gebruikte High Power Poses in de bovenste rij en de Low Power Poses in de onderste rij.

body-language-power-poses

Foto's beschikbaar gesteld door Dr. Amy Cuddy

De meest praktische en comfortabele High Power Pose, voor mannen en vrouwen, is naar onze mening de middelste houding met de armen in de zij (foto 3), ook wel bekend als de Wonder Woman-houding.

Als je je eenmaal bewust bent van je lichaamshouding kun je deze poses op willekeurige of strategische momenten integreren in je dag en er je voordeel mee doen.

Het inplannen van een High Power Pose op vaste momenten zoals in de ochtend, tijdens het sporten of voor het slapen gaan is ook een goede structurele strategie om deze biohack door te voeren in je leven. Je hoeft er niet eens extra tijd voor uit te trekken, doe het gewoon tijdens je meditatie, terwijl je voor de tv zit of onder de douche.

Dr. Amy Cuddy over lichaamstaal op TEDx

Bronvermelding:

http://www.groene.nl/artikel/lessen-van-de-apenrots http://jamesclear.com/body-language-how-to-be-confident http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20855902