Het zeer aannemelijke idee dat ons brein als een quantum computer werkt hebben we al eerder besproken. Aanhangers van deze hypothese zijn er al tientallen jaren en er wordt zelfs gezegd dat het menselijke brein complexer is dan de melkweg!

Brain-Derived Neurotrophic Factor (BDNF)

In ons complexe brein is een zeer belangrijk eiwit aanwezig met de naam Brain-Derived Neurotrophic Factor ofwel BDNF. Dit is een zenuwcel-stimulerende stof en het beïnvloedt uiteenlopende belangrijke functies waaronder;

  1. bescherming van cellen
  2. groei van neuronen
  3. groei van synapsen
  4. en ondersteuning van cognitieve functies.

In de wereld van vandaag de dag, waarin er steeds meer van je wordt gevraagd en het lijf steeds zwaarder wordt belast is dit een belangrijk focuspunt geworden.

Op peil houden van BDNF

Het handhaven van voldoende BDNF is dus erg belangrijk, niet alleen voor je hersenen, maar ook voor het fysieke en mentale functioneren. Met de onderstaande BDNF stimuleringsmethoden zullen de concentraties niet in één dag dramatisch stijgen. Het is een proces van meerdere maanden consequent zijn.

7 tips om BDNF te stimuleren

Intensief trainen Hoe groter de intensiteit van een fysieke training des te meer BDNF er wordt aangemaakt. Het werkt echter niet zoals endorfinen die vrijkomen bij dezelfde inspanningen.

Tip: Probeer het trainen met gewichten. Je kan hiermee makkelijk 2-3 maal per week een korte intensieve training van 20-30 minuten inlassen.

Tussentijds vasten of calorierestrictie Het met tussenpozen vasten en/of het beperken van je calorie inname is over het algemeen gezond. Deze methoden werken via verschillende mechanismen waaronder BDNF.

Tip: Probeer een van de verschillende manieren van tussentijds vasten. Dit kan al een aantal dagen per week zonder veel inzet of aanpassingen. Aanpassen van je voeding Het eten van veel geraffineerde suikers of slechte vetten saboteert de pogingen om BDNF te verhogen. Tip: Eet zo min mogelijk voorverpakte voeding. Ga wanneer het kan voor vers, biologisch en lokaal. Zonlicht (Vitamine D3) Blootstelling aan zonlicht zorgt niet alleen voor voldoende vitamine D3 maar ook aan een breed spectrum aan lichtfrequenties en andere gunstige effecten waaronder ook BDNF. Tip: Ga zo veel mogelijk naar buiten en stel zoveel mogelijk blote huid bloot aan direct zonlicht. Doe dit op een verantwoorde manier en zorg ervoor dat je niet verbrand. Of neem bijvoorbeeld een levertraan product die van nature ook vitamine D bevat

Supplementen Er zijn verschillende supplementen die de productie van BDNF ondersteunen.

Tip: Neem je huidige voedingssupplementen eens onder de loep. Het kan goed zijn dat er al een product bijzit die een effect heeft op het BDNF.

Afvallen Ben je te zwaar dan verminderd de productie van BDNF in de hersenen. Waarschijnlijk is dit gelinkt aan een tekort aan intensief sporten, het dieet van zwaarlijvigen en het uitblijven van calorierestrictie.

Tip: Neem je huidige lichaamssamenstelling onder de loep en zoek een afvalmethode die je langdurig kan volhouden en gemakkelijk kan toepassen

Sociale verrijking Een van de meer aangename manieren on BDNF te verhogen is door middel van sociale interacties. Dit geldt ook voor kleine kinderen!

Tip: Besteed meer tijd aan vrienden en familie het is dus niet alleen gezellig maar ook goed voor jou en je kinderen.