Vaderdag staat weer voor de deur. De feestdag ter ere van vaders; waarbij vaderschap, vaderlijke plichten, een mannelijk rolmodel en de invloed van vaders in en op de samenleving wordt gevierd. Waar komt deze dag vandaan? En bovenal; wat ga je geven? Geef in ieder geval iets persoonlijks!  Schrijf eens een mooie brief over hoe jij het belang van zijn aanwezigheid ervaart. Niets zal hem gelukkiger maken. En dan kan er natuurlijk een leuk en gezond cadeau bij. Want zo'n topper wil je natuurlijk lang bij je houden!

Inspiratie uit Moederdag

Het Europese Vaderdag valt in het algemeen terug te voeren op de dag van Sint Josef: de vader van Jesus. Ook in Duitsland zien we nog een duidelijke verbinding met het Katholicisme. Daar valt Vaderdag samen met Hemelvaart. De dag dat Jesus terugkeert naar Zijn Vader in de hemel.

In de Verenigde Staten verliep het anders. Het vieren van een 'Vaderdag' kreeg gestalte door de uitzonderlijke inzet van 'gewone' mensen. En jawel: dat waren de vrouwen!

Twee verhalen doen er de rondte over het ontstaan van Vaderdag. Volgens sommige verhalen werd de eerste Vaderdag gevierd in de staat Washington op 19 juni 1910. 'Sonora Smart Dodd' kreeg het idee tijdens een kerkviering voor Moederdag. Dit riep bij haar het gevoel op dat alleen moeders alle lof voor de opvoeding ontvingen, terwijl voor Sonara haar vader juist die belangrijke rol speelde.

Sonara's vader -William Smart- was een veteraan uit de Amerikaanse burgeroorlog. Hij werd weduwnaar toen zijn vrouw stierf bij de geboorte van hun zesde kind. De opvoeding voor alle zes de kinderen verzorgde hij zelf op hun kleine boerderij in Washington. Sonara vond dat ook hij waardering verdiende voor al het harde werken, de liefde en toewijding. In 1910 kwam Sonara met een petitie voor de 'Spokane Ministerial Alliance' (Washington) om de moed en toewijding van alle vaders zoals William Smart te erkennen en zo werd de eerste aanzet voor Vaderdag gegeven.

Het andere verhaal van de eerste Vaderdagviering gebeurde helemaal aan de andere kant van het land:  Fairmont, West Virginia, 5 juli 1908. Daar stelde Grace Golden Clayton de minister van de plaatselijke Methodisten voor om kerkdiensten te houden voor alle vaders die omgekomen waren bij een mijnexplosie:  361 dode mannen waarvan 250 in de rol van vader. De ramp ging de geschiedenis in als de Monongah Mining Disaster.

Ook de commercie rook mogelijkheden

Tegen de tijd dat de Tweede Wereldoorlog begon, beweerden adverteerders dat het vieren van Vaderdag een manier was om Amerikaanse troepen te eren en de uitgezonden mannen te ondersteunen. Aan het einde van de oorlog was Vaderdag nog geen federale feestdag, maar het verwierf al wel (internationale)bekendheid.

Pas In 1972 tijdens een hard bevochten presidentiële herverkiezingscampagne, ondertekende Richard Nixon een proclamatie waardoor Vaderdag een federale feestdag werd.

Maar wat geef je nu?

Maar wat nu voor cadeau? In ieder geval iets persoonlijks! Een brief, een kaart waarin je je persoonlijke waardering uitspreekt. En daar kan dan altijd een leuk en gezond presentje bij: Is hij dol op sport? Wil hij wel wat kilo'tjes verliezen, of laat de zorg voor zijn eigen gezondheid toch nog iets iets te wensen over?  Ook daarmee geef je blijk van waardering. Want een vader heb je maar eentje:  Wees zuinig op hem; want zo'n topper wil je natuurlijk nog heel lang bij je houden!!!