Al tientallen jaren staat curcuma bovenaan de lijstjes van verschillende wetenschappelijke disciplines. Steeds weer worden ‘nieuwe’ eigenschappen van de curcuminoïden ontdekt. Maar pas op: Het is inmiddels aangetoond -door brancheorganisaties en de Universiteit van Georgia- dat er fabrikanten zijn die hun 'natuurlijke' curcuminesupplementen aanvullen met synthetische curcuma. Deze synthetische variant is afkomstig van een op petroleum gebaseerde substantie en is ruim eenderde goedkoper. Vervalsing kwam al vaker voor, maar dit betrof voornamelijk zetmeel en kleurstof. In dit artikel vind je alles waarmee je rekening moet houden als je op zoek bent naar een supplement op basis van curcumine; want lang niet ieder supplement is hetzelfde! 

De magische geelwortel


De term curcumine refereert aan het gele pigment uit de geelwortel. Het staat ook wel bekend als ‘curcuma longa’ (in het Nederlands ook gespeld 'kurkuma longa'). Zelfs als ook maar de helft van alle claims zou kloppen, dan nog zijn de resultaten indrukwekkend. Hoe het ook zij: De hoofdproducent van geelwortel -India- vaart in ieder geval wel bij alle aandacht.

Curcumine, turmeric, curcuma

megafood-curcumaBij supplementen worden deze termen veelal door elkaar gebruikt. Technisch gezien beschijft de term 'turmeric' de gele poeder die gebruikt wordt in de keuken om gerechten kleur te geven en op smaak te brengen. Curcuma is de naam van de wortel en curcumine is de naam van de groep 'polyfenolen' die in deze geelwortel voorkomt. Deze 'polyfenolen' zijn bioactieve plantstoffen die het menselijke lichaam op uiteenlopende wijze beïnvloeden. Bij curcumine zijn de effecten zo in het oog springend en zo talrijk dat je ze niet meer kunt ontkennen.

Meerdere werkzame stofjes

Curcumine beslaat een heel scala aan werkzame stofjes: de curcuminoiden. In de meeste  voedingssupplementen tref je drie hoofdvormen aan: curcumine, demethoxycurcumine en bisdemethoxycurcumine. Maar nog steeds is slechts een minderheid van de curcuminoiden bekend binnen de wetenschap. Naar schatting gaat het om meer dan honderd afzonderlijke verbindingen.

Naast de drie hoofdvormen worden onder meer de volgende curcumineanalogen aangetroffen:

Hydrazinocurcumine, monomethyl-curcumine, hydra-zinodemethoxycurcumine, hydrazinobisdemethoxycurcumine, dihydrocurcumine, hydrazinobenzoyl-demethoxycurcumine, hexahydrocurcumine, octahydrocurcumine, trimethylcurcumine salicylcurcuminoide, diacetylcurcumine, en 7–bis(3-4-dihydroxyphenyl)11,6-heptadiene-3,5-dione.

Ongeveer 2-6% van de turmeric wortel bestaat uit curcuminoïden. Het vermoeden is dat de synergie tussen deze talrijke curcuminemoleculen een beter biologisch effect geeft dan het gebruik van geïsoleerde curcuminevormen. Het is dus Het is dus aan te raden altijd een 100% natuurlijk curcumineproduct te gebruiken met een breed scala aan curcuminoïden.

Lang niet alle supplementvarianten zijn natuurlijk. Op de markt zijn ook kunstmatige (op petroleum gebaseerde) curcumineproducten. Deze zijn goedkoper, maar tegelijkertijd stukken minder effectief en misschien niet eens veilig.

'Het is dus aan te raden altijd een 100% natuurlijk curcumineproduct te gebruiken met een breed scala aan curcuminoïden.'

 

Curcuminoïden: het probleem met de opname
De grootste uitdaging rondom curcumine omvat zonder twijfel de opneembaarheid. Deze is heel erg  laag. Het kiezen voor een goed product draait dus -naast de natuurlijke oorsprong- voornamelijk om de opname. Het lichaam neemt curcuma zo slecht op dat bijna alle cucumine nauwelijks de bloedbaan bereikt. Dit probleem ligt besloten in de structuur van de moleculen. Intact kunnen ze niet de darmwand passeren en vervolgens breekt de lever ze af tot metabolieten die niet, of nauwelijks werkzaam zijn.

Dit probleem lijkt overigens niet te bestaan in India, zo blijkt uit onderzoek. Daar bereikt de bevolking ondanks de slechte opname toch hoge bloedconcentraties. Ten eerste ligt de dagelijkse consumptie van curcumine ten aanzien van de rest van de wereld het allerhoogst. Ten tweede blijkt het bijmengen van een vetachtige substantie liposomen te creëren. Deze liposomen -die de curcumine als het ware inkapselen- zijn in staat om de curcuminoiden door de darmwand heen te loodsen. Eenmaal in de bloedbaan aangekomen is curcumine stabiel en blijkt het in een groot aantal weefsels prima opneembaar, zelfs in de anderszins moeilijk te bereiken hersenen.

'Deze liposomen -die de curcumine als het ware inkapselen- zijn in staat om de curcuminoiden door de darmwand heen te loodsen.'

 

Niet voor niets meest populaire kruid ter wereld

curcumine2Niet alleen in India is de geelwortel het meest populaire keukenkruid. Ook in het Westen profiteert men volop van dit gele wonderpoeder. Niet direct in de keuken, maar met name als supplement.

Met vele duizenden studies is curcumine één van de meest en best bestudeerde botanische verbindingen in de biomedische literatuur. Veel traditionele gebruiksindicaties zijn met moderne onderzoeksmethoden bestendigd. Curcumine lijkt dan ook echt iets unieks te hebben. Er zijn meer dan 175 fysiologische effecten bekend, alsmede meer dan 600 mogelijke indicaties voor gebruik. Het vermogen om verschillende systemen tegelijkertijd te beïnvloeden, de natuurlijke herkomst en de minimale toxiciteit bij conventionele (orale) inname maakt curcumine een waardevolle stof in het huidige en mondiale tijdsgewricht. En steeds meer mensen lijken dit te beseffen!

Uniek: Curcumine als DHA booster

Een sprekend voorbeeld dat onlangs is ontdekt, betreft het mechanisme waarlangs curcumine een effect lijkt te hebben op concentraties van het omega-3 vetzuur docosahexaeenzuur (DHA) in de hersenen: mits gelijktijdig ingenomen met alfa-linoleenzuur (ALA)

Dit is van praktisch belang voor met name veganisten en vegetariërs. De meest wezenlijke leveranciers van DHA in het dieet zijn normaal gesproken producten van dierlijke oorsprong. Veganisten en vegetariërs hebben daarom vaak lagere DHA bloedwaarden in vergelijking met omnivoren.

De conversie van DHA uit plantaardige voorlopers is erg laag. Dit roept de vraag op of andere dieetbestanddelen mogelijk een aandeel hebben in de productie van DHA. Curcumine lijkt hier mogelijk een rol te spelen: het vergroot de mix van enzymen die ervoor zorgt dat plantaardige vetzuren naar DHA worden omgezet. Tevens is het een antioxidant en heeft de inherente afname aan oxidatieve stress zeer waarschijnlijk een gunstig effect op DHA-concentraties.

Er is overigens ook goed nieuws voor omnivoren: curcumine laat ook een synergie zien in het zenuwstelsel met DHA zoals bijvoorbeeld uit krillolie of Extra Virgin Kabeljauw Levertraan.

Curcumine: Know the rules

Om de opname van curcumine te optimaliseren gebruiken leveranciers uiteenlopende productietechnieken. De meest interessante, door wetenschap ondersteunde vormen van curcumine zetten we hieronder op een rijtje.

Er zijn in de afgelopen jaren grote stappen voorwaarts gemaakt door de industrie. Hierdoor lijkt de bekende en veel gebruikte combinatie van curcumine en piperine (zwarte peper) wat minder op de voorgrond te staan. Standaardcurcumine 95% extracten, gecombineerd met piperine, hebben als groot nadeel dat gebruikte grondstoffen niet altijd gestandaardiseerd zijn op het aantal curcuminoïden. Dat wil zeggen dat per merk de herkomst en precieze samenstelling mogelijk verschilt. Ongewenste verontreinigingen en verminderde effectiviteit kunnen hierbij dan ook niet worden uitgesloten. Daarbij kunnen curcumine-piperine combinaties niet door iedereen worden gebruikt. Piperine vergroot niet alleen de absorptie van curcumine maar beïnvloed ook veel andere farmacotherapeutische verbindingen. Vooral bij oraal medicijnengebruik kan dit dan ook gevolgen hebben.

Kies daarom voor ofwel curcumine-piperine combinaties geproduceerd door gerenommeerde “biologische” bedrijven, of één van de hieronder kort besproken gepatenteerde varianten. Door de strenge kwaliteitscontroles en dus constante kwaliteit van deze producten ben je hiermee hopelijk in staat een miskoop te voorkómen.

BCM-95® – DolCas Biotech

BCM-95® is een gepatenteerde, 100% natuurlijke vorm van curcumine waarin curcuminoïden gemengd worden met de essentiële oliën van de turmeric (geel)wortel -- Ar-turmerone. De opname is uitstekend gevalideerd, dit in verschillende wetenschappelijke onderzoeken.

[Unieke] eigenschappen:

  • Opname wetenschappelijk gevalideerd
  • Bevat essentiële oliën in combinatie met curcuminoïden

 

Meriva® - Indena

Meriva® fytosoom curcumine is eveneens een gepatenteerde vorm waarin de curcuminoïden een complex vormen met microkristallijne cellulose en sojalecithine (een fosfolipide).

[Unieke] eigenschappen:

  • Curcumine Fytosoom
· Opname wetenschappelijk gevalideerd

 

CurcuWin™ – OmniActives Health Technology

CurcuWIN™ maakt gebruik van de gepatenteerde UltraSOL™ technologie om de curcuminoïden moleculair te verspreiden met behulp van een hydrofiele drager, antioxidanten en cellulose derivaten.

[Unieke] eigenschappen:

  • Absorptie wetenschappelijk gevalideerd
  • UltraSOL™ Curcumine

 

Longvida® – Verdure Sciences

Bij deze gepatenteerde vorm van curcumine wordt gebruik gemaakt van de “Solid Lipid Curcumin Particle” technologie. Exacte details zijn niet vrijgegeven; in ieder geval maakt deze technologie gebruik van een lipofiele matrix. Hiermee worden curcuminoïden voorzien van een onhulling.

[Unieke] eigenschappen:

  • SLCP™ technologie
· Absorptie wetenschappelijk gevalideerd

 

Curcumine C3 Complex® - Sabinsa Corporation

Curcumine C3 Complex® is een gepatenteerde vorm van curcumine met uitgebalanceerde verhoudingen tussen de drie hoofdcurcuminoïden: curcumine, bisdemethoxycurcumine, en demethoxycurcumine.

[Unieke] eigenschappen:

  • Unieke samenstelling van curcuminoïden
· Absorptie wetenschappelijk gevalideerd

 

Theracumin® – Thera Innovations Inc.

Theracumin® is een gepatenteerde vorm van curcumine waarbij de curcumine gemicroniseerd is (tot zeer kleine deeltjes teruggebracht) en daarna wordt vermengd met "ghatti", een plantaardige gom. Hierdoor ontstaat er een colloïdale (“gelijmde”) curcuminesuspensie.

[Unieke] eigenschappen:

  • Colloïdale curcumine suspensie
·Absorptie wetenschappelijk gevalideerd

 

Bekijk het uitgebreide assortiment van onze curcuma producten:

curcuma-banner