Het nut van omega-3 vetzuren

In ons vorige blog legden we uit hoe mannen langzaam tot het inzicht gekomen is dat omega-3 vetten een rol spelen in ons lichaam. In dit blog leggen we uit waarom we geen fan zijn van omega-3 visolie, en daarom ook niet verkopen. Ons advies hierbij is om zoveel mogelijk uit het eten van vis of schelpdieren te halen. Lukt dit niet dan is krillolie een beter alternatief.

Positieverschuiving

Natuurlijke omega-3 rijke voeding zoals bijvoorbeeld moedermelk of vette vis werkt beter dan visoliecapsules omdat het maximaal geabsorbeerd wordt. Een van de redenen hiervoor is de positie van omega-3 vetzuren op de glycerol ruggengraat, daar zijn er drie van: sn-1, sn-2, en sn-3. In voedselbronnen zoals vette vis zit het voornamelijk in het midden op de sn-2 positie. Als men visolie verwerkt en raffineert, verschuift een groot deel van de sn-2 naar de sn-1 of sn-3 positie.

Biologische beschikbaarheid

De verschuiving zorgt ervoor dat de olie minder stabiel en vatbaarder wordt voor bederf. De biologische beschikbaarheid ofwel de opname wordt ook beïnvloed door deze verschuiving van DHA en EPA naar de buitenste posities. Visolie is minder goed verteerbaar, minder goed opneembaar en minder actief in het centrale zenuwstelsel (hersenen) dan sn-2 omega-3 vetzuren.

Langzame opname

Het lichaam is dol op DHA, hoe meer je eet des te meer er verzameld wordt in weefsels, dit is een continu maar langzaam proces. Na het eten van vette vis zijn de vetzuren na 3 dagen nog steeds in het bloed te vinden. Of dit hetzelfde werkt met visolie, waarbij er in een keer een piek ontstaat in het bloed, weten wij niet. Maar we vermoeden dat het wel een rol speelt.

Omega-3 vetzuren in hun natuurlijke pakket

Naast de posities van de vetzuren is het ontbreken van het evolutionaire pakket waarin omega-3 vetzuren normaal worden geleverd hoogstwaarschijnlijk ook een reden waarom het eten van vis superieur is. Visolie is namelijk sterk geraffineerd, en net zoals bij het eten van geraffineerd voedsel ontbreken er belangrijke natuurlijke componenten. Dit zorgt ervoor dat de dynamiek anders in het lichaam zit.

Evolutie

Het evolutionaire pakket waarin omega-3 vetzuren van nature worden geleverd bestaan ​​uit eiwitten, selenium, zink, ijzer, jodium, fosfolipiden etc .. Alleen het olie-deel kan blijkbaar niet op tegen dit samenspel. Het lichaam verwachtte echt met aanvullende (micro) voedingsstoffen om het te assimileren en lichaamseigen te maken.

Alternatieven voor omega-3 visolie

Krillolie heeft een goed deel van de omega-3 vetzuren op de SN-2 positie. De fosfolipiden en astaxanthine leveren daarnaast een deel van het natuurlijke pakket. Dit maakt het een betere keuze als supplement dan visolie. Ook de Extra Virgin Levertraan van Rosita heeft door de minimale bewerking en het behoud van de natuurlijke essentie ook de vetzuren voornamelijk in de SN-2 positie. Zelfs het natuurlijke fermentatieproces van Green Pasture beïnvloedt deze specifieke eigenschap nauwelijks.

Kwantum omega-3

Veel van de biochemische werkingsmechanismen en de functies van omega-3 vetzuren in het lichaam zijn bekend maar met de publicatie: Een kwantumtheorie voor de onvervangbare rol van docosahexaeenzuur in neurale celsignalering doorheen de evolutie, heeft professor Michael A. Crawford één van de DHA hoekstenen geschreven.

Samengevat: DHA is al meer dan 600 miljoen jaar essentiële voor evolutie in het dierenrijk. De unieke moleculaire structuur van DHA geeft het kwantum eigenschappen. De fundamentele functie van DHA vind je dus niet in de biochemie maar in de natuurkunde. Het omzetten van licht naar energie en vice versa is de fundamentele taak van dit vetzuur. DHA lijkt dus te werken als een elektronentunneling apparaat dat licht omzet naar bruikbare energie voor het lichaam!

Kanttekening: Omega-3 suppletie

We zijn niet anti-visolie, we vinden simpelweg dat er betere opties zijn. Afhankelijk van de persoonlijke context is het soms beter dan niets. Dit blog is bedoeld om jou als lezer op de verschillen te wijzen waardoor je een weloverwogen keuze kan maken. Het regelmatig eten van vette vis of schaaldieren blijft het beste. Wil je extra omega-3 tot je nemen, dan is naar onze mening krillolie of een minimaal bewerkte levertraan de betere keuze.