In de omgeving van Acciaroli in Italië wordt de lokale bevolking uitzonderlijk oud. Deze omgeving, net onder Napels, behoort dan ook tot de zogenoemde blauwe gebieden. Dit zijn gebieden waar mensen gemiddeld langer, gezonder en gelukkiger leven dan in andere delen van de wereld. Okinawa in Japan en Sardinië behoren bijvoorbeeld ook tot deze gemarkeerde zones.

Het dorp van de eeuwelingen

In Acciaroli leven veel mensen van boven de 90 jaar in goede gezondheid. Zo hebben ze bijvoorbeeld een robuust libido en zijn ze nog seksueel actief. De hersenen van de 95-jarigen zijn te vergelijken met “normale” mensen van in de 50, die nog regelmatig aan seks denken. Een onderzoeker die de groep van ouderen aan het bestuderen is beschrijft zelfs een vrouw van 94 jaar die hem probeerde te verleiden tijdens zijn werkzaamheden. Een van de fysieke kenmerken van de mensen in Acciaroli is de uitermate goede microcirculatie. De kleine (haar)vaten die ver in verschillende weefsels voedingsstoffen aanleveren en afval verwijderen zijn net zo goed als die van tieners. De concentraties van adrenomedulline, een hormoon dat de vaten verwijdt, was hiervoor de indicator.

Epigenetica lijkt toch belangrijker

Genetische factoren kunnen uiteraard niet uitgesloten worden maar epigenetica lijkt toch een steeds belangrijkere plaats in te nemen in het begrijpen van gezondheid en ouderdom. Epigenetica is de wetenschap dat je genen aan en uit kan schakelen door middel van het veranderen van leefstijl- en omgevingsfactoren zonder dat het onderliggende DNA verandert. Dit betekent dat genetisch determinisme steeds meer naar de prullenbak wordt verwezen. Uitspraken zoals “ik ben dik of ziek of … vanwege mijn genetische aanleg” worden dus – in veel gevallen - op losse schroeven gezet

Rozemarijn

In Acciaroli springen een aantal voedings- en levensstijlfactoren in het oog die samenvallen met een Mediterrane levensstijl. Zo eet men veel lokaal voedsel, waaronder ansjovis en konijn, en in het bijzonder een plaatselijke variant van rozemarijn die 10 maal sterker is dan de rozemarijn die wij eten. Deze streekgebonden rozemarijn gebruikt men bijna bij iedere maaltijd. Dit wordt gezien als een bijzondere factor aangezien het hogere concentraties aan gunstige stoffen bevat.

Senolytics, vertraag het ouder worden

Wellicht valt een van deze stoffen wel onder de nieuwe classificatie van moleculen die bekend staan als “senolytics”. Senescente cellen zijn cellen die niet meer kunnend delen maar ook niet doodgaan en dus eigenlijk disfunctioneel zijn en andere cellen aantasten. De hoeveelheid senescente cellen neemt toe met de leeftijd. Senolytics  ruimen deze senescente cellen op en kunnen ook plantaardige moleculen zijn. Omdat omgevingsfactoren hoger in de hiërarchie blijven staan dan voeding wordt er ook benoemd dat de ouderen uit Acciaroli volop buiten in de zon vertoeven, schone lucht inademen, in de zee zwemmen en in de bergen lopen. In een eerder blog hebben we al gesproken over het zogenoemde exposoom en de rol van omgevingsfactoren voor een goede gezondheid.

Het belang van zonlicht

Het is niet alleen vitamine D3 wat zon gezond maakt. Er zijn talloze mechanismen waarlangs de zon ons welzijn beïnvloed. De onderstaande opsomming van bekende gunstige effecten is waarschijnlijk slechts een deel van het werkelijke spectrum aan voordelen. Blootstelling aan zonlicht:

- bepaalt het circadiaans ritme - is goed voor het hart en de bloeddruk - is goed voor de gemoedstoestand - werkt nootropisch en is goed voor de hersenfuncties - is goed voor de tanden - is goed voor de alertheid - verhoogt de geslachtshormonen en werkt pijnstillend

Samenvattend;

Voor je welzijn kan het dus interessant zijn om te kijken naar gemeenschappelijke leefstijlfactoren van bewoners in de blauwe gebieden zoals gezonde voeding en actief blijven. Aanvullend daarop kunnen specifieke factoren een belangrijke rol spelen zoals bij de ouderen in Acciaroli rozemarijn waarschijnlijk een belangrijke rol speelt. De gemeenschappelijke factoren kan je als de basis beschouwen en met de specifieke factoren kan je experimenteren. Dit kan je doen op basis van wat mogelijk is of wat je behoefte is!