Tegenwoordig is onze behoefte aan vitamine C (ascorbinezuur) alom bekend en wordt het door bijna iedereen onderschreven. In turbulente tijden zoals we momenteel ervaren wordt zelfs wereldwijd een herwaardering voor en beroep op deze vitamine gezien.

Als voedingssupplement is vitamine C (ascorbinezuur) waarschijnlijk de vitamine met de grootste commerciële productievolumes wereldwijd. Als additief zit het in veel producten en heeft het aldus zelfs een E-nummer: E300.

Het is ook alom bekend dat professor Albert Szent-Györgyi in 1937 de Nobelprijs ontving voor de ontdekking van vitamine C. De isolatie en identificatie van ascorbinezuur als vitamine C zijn twee van de belangrijkste stappen geweest in de twintigste-eeuwse verbetering in wereldwijde voedingsstandaarden.

Maar wist je dat Szent-Györgyi’s ontdekking van vitamine C wortels heeft in Nederland, namelijk de Rijksuniversiteit Groningen? En wist je dat dit verhaal een klassiek voorbeeld is van doorzettingsvermogen en intuïtie, gecombineerd met ironie?

De ontdekking van vitamine C

Oorspronkelijk afkomstig uit Hongarije, begon Albert Szent-Györgyi zijn onderzoek naar biologische oxidatieprocessen, uiteindelijk culminerend in de ontdekking van vitamine C, in het Laboratorium voor Fysiologie van de Rijksuniversiteit Groningen, tussen 1922 en 1926. Niemand in Groningen leek het belang van zijn onderzoekswerk in te zien en daarom kreeg hij niet de ondersteuning die hij nodig had.

In juli 1925 schreef hij een artikel over de ademhaling van planten die heden wordt beschouwd als de eerste demonstratie van een verbinding later geïdentificeerd als vitamine C. De pas benoemde hoogleraar fysiologie in Groningen, Dr. F.J.J. Buytendijk, had geen hoge dunk van het artikel, echter, en was van mening dat het eigenlijk thuishoorde in de prullenbak.

De weinig bemoedigende situatie in Groningen deprimeerde Szent-Györgyi zodanig dat hij aanvankelijk overwoog zijn wetenschappelijke carrière helemaal op te geven. Hij was een jonge wetenschapper zonder geld, zonder buitenlandse diploma's, en meende waarschijnlijk dat een carrière switch de beste optie was.

Gelukkig besloot hij in augustus 1926 het Internationale Fysiologie Congres te Stockholm bij te wonen, als een afscheid van de wetenschap. Daar hoorde hij de beroemde biochemicus F.G. Hopkins zijn eigen naam drie keer noemen. Deze waardering voor en erkenning van zijn werk veranderden zijn loopbaan en zijn aanvankelijke plannen om de wetenschap op te geven.

Szent-Györgyi maakte echter wel een dappere switch: hij besloot te vertrekken uit het weinig ondersteunende milieu aan de Rijksuniversiteit Groningen om zijn onderzoek in Cambridge voort te zetten. Rond die tijd kreeg hij ook een beurs en bleken de kaarten nu in zijn voordeel geschud.

In Cambridge ging hij door met het onderzoeken van de biochemische verbinding, ascorbinezuur, die hij ontdekte in Groningen. In de daaropvolgende jaren werden zijn aanvankelijke bevindingen bevestigd, ascorbinezuur werd erkend als een organische verbinding, en Szent-Györgyi werd beloond met de Nobelprijs. Doorzettingsvermogen loont!

Citaten van de professor

Professor Szent-Györgyi is vooral bekend van zijn ontdekking van vitamine C, maar hij was daarnaast een zeer wijs en bekwaam man, op momenten ver zijn tijd vooruit. Dit wordt het best geïllustreerd met enkele van zijn citaten, die overpeinzing verdienen.

"Onderzoek is geen systematische bezigheid maar een intuïtieve artistieke roeping."

“Een ontdekking is een ongeluk die een alerte geest ontmoet."

“Water is de materie en matrix van het leven, haar moeder en medium. Er is geen leven zonder water."

“De natuur is één. Het is niet onderverdeeld in natuurkunde, scheikunde en kwantummechanica."

“Alle levende organismen zijn slechts bladeren aan dezelfde levensboom. De verschillende functies van planten en dieren en hun gespecialiseerde organen zijn manifestaties van dezelfde levende materie. Dit past zich aan verschillende omstandigheden aan, maar werkt volgens dezelfde basisprincipes. Spiercontractie is slechts een van deze aanpassingen. In principe zou het niet uitmaken of we zenuwen, nieren of spieren hebben bestudeerd om de basisprincipes van het leven te begrijpen. In de praktijk maakt het echter veel uit."

Vitamine C suppleren

Het is allereerst belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende vitamines en mineralen tot je neemt door middel van dagelijkse voeding. Maar er zijn zeker situaties en omstandigheden waarin het nemen van extra vitaminen en/of mineralen als nuttig wordt beschouwd.

Naast je dieet (dat idealiter bestaat uit seizoensgebonden, lokale, biologische groenten en fruit, afgezien van een of meer biologische eiwitbronnen) biedt een vitamine C-supplement een zekere mate van zekerheid omdat je zo precies weet hoeveel je binnenkrijgt. Voedingssupplementen zijn consequent met betrekking tot vitamine C-gehalte, en simpelweg minder gevoelig voor externe factoren dan verse groenten en fruit doorgaans zijn.

Als je voor gebruik van een vitamine C supplement hebt gekozen, hou dan altijd rekening met de bron en de formulering, omdat dit je veel vertelt over de effectiviteit en kwaliteit. Quali-C® vitamine C, bijvoorbeeld, is niet in China geproduceerd, zoals de meeste andere vitamine C preparaten. Quali -C® wordt geprezen om zijn kwaliteit en betrouwbaarheid, aangezien het voldoet aan strikte EU- en VS-regelgevingsnormen.

Professor Szent-Györgyi zou het er waarschijnlijk mee eens zijn geweest dat doorzettingsvermogen en een positieve kijk op het leven van essentieel belang zijn in deze wereldwijd zorgwekkende tijden.

Ben je op zoek naar manieren om je immuunsysteem, stemming, energie en mentale focus te ondersteunen -- om maar een paar parameters van het goede leven te noemen? Bekijk dan ons brede scala aan vitamine C-supplementen, van natuurlijkebron tot liposomale formuleringen, en natuurlijk de genoemde optie van het merk Quali -C®. Je vindt ongetwijfeld wat je zoekt!

Bekijk alle vitamine C producten