Door: Toine Wilke, voedingswetenschapper, biochemicus en zeewier expert.

waarom-moet-je-voedingssupplementen-nemenTegenwoordig nemen veel mensen voedingssupplementen. De één kiest voor vitamine D3 een ander voor krillolie capsules, en weer een ander voor multivitamines. Maar waarom eigenlijk? en helpt het wel?

Supplement betekent letterlijk ‘aanvulling’. Voedingssupplementen zijn dus tabletten, poeders en pillen die een aanvulling kunnen zijn op je dagelijkse voedingspatroon. Omdat iedereen een ander dieet volgt, heeft niet iedereen hetzelfde nodig. Er zijn echter wel patronen te vinden in de Westerse voeding van vandaag die op grote groepen van mensen toepasbaar zijn.

Essentiële voedingsstoffen

Na eeuwenlang onderzoek weten we nu welke voedingsstoffen we nodig hebben om niet ziek te worden. Deze voedingsstoffen worden de essentiële voedingsstoffen of essentiële nutriënten genoemd. Voor elk van deze essentiële voedingsstoffen is een aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) berekend. Als je net zoveel als - of meer dan - de ADH van elke voedingsstof binnenkrijgt, kun je ervan uit gaan dat je je lichaam voldoende ondersteunt.

Iedereen komt wel iets tekort

In de praktijk is het bijna onmogelijk om de ADH van elke voedingsstof te halen. Als je bijvoorbeeld niet van vis houdt, krijg je geen belangrijke omega-3’s binnen. En als je geen vlees eet, heb je waarschijnlijk een tekort aan vitamine B12. Ook hebben ouderen en kinderen vaak een tekort aan vitamine D. Ook voor hen bieden voedingssupplementen dus een uitkomst.

De ADH, een richtlijn

Ieder mens is uniek, ieder lichaam is uniek en op bepaalde momenten in je leven heb je méér van een stof nodig dan nodig dan op andere. Een ADH is dan ook een richtlijn: Het kan zijn dat je meer nodig hebt. Zwangere vrouwen wordt bijvoorbeeld aangeraden om folaat (vitamine B11) te slikken. Ook sporters nemen vaak méér dan de ADH van bepaalde vitaminen, mineralen en essentiële aminozuren, omdat hun lichaam dan sneller herstelt. Méér nemen dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan in sommige gevallen dus nuttig zijn.

Maximaal veilige dosis

Sommige essentiële nutriënten hebben ook een maximale veilige dosis. Als je structureel méér binnenkrijgt dan deze dosis, dan kan het nemen van voedingssupplementen schadelijk zijn. Deze waarschuwing geldt voornamelijk voor de vet oplosbare stoffen. Voordat je begint met het nemen van een voedingssupplement, is het dus raadzaam om op te zoeken hoeveel je ervan kunt nemen.

Daarnaast is het bij medische indicaties altijd verstandig om voorafgaand aan het aanschaffen van een voedingssupplement eerst informatie in te winnen bij een arts of therapeut.

Andere (niet -essentiële) voedingsstoffen

Naast essentiële voedingsstoffen zijn er ook tal van andere nutriënten die op een bijzondere manier kunnen bijdragen aan een optimaal leven. Denk hierbij aan bijvoorbeeld specifieke kruidenextracten zoals cannabis, kurkuma of Resveratrol. Ook nutraceuticals zoals R-Alfa Liponzuur, Acetyl-L-Carnitine en Ubiquinol zijn het proberen waard.

Advies inwinnen

Er zijn heel veel verschillende soorten voedingssupplementen te vinden op de markt, zelfs van een simpele stof als vitamine C. Heb je informatie gevonden op het internet dan kan het soms te technisch zijn, waardoor je de inhoud niet helemaal begrijpt. Soms is het gewoon te veel en heb je geen tijd om alles tot in de puntjes uit te zoeken. Laat je daarom goed adviseren door een gedegen winkel, arts of therapeut.