Waarom val ik niet af?

Waarom is elke afvalpoging gedoemd te mislukken?
Waar ligt nou precies de oorzaak van dit chronische overgewichtprobleem? Waarom krijgen we de kilo's er niet af? Of als het ons dan wel lukt ze kwijt te raken waarom kunnen we de kilo's er niet afhouden na al die moeite, zweet, pijn en tranen die het ons gekost heeft? Hebben we te weinig discipline? Eten we weer te veel? Bewegen we te weinig? Misschien... maar de gedachte dat we te veel eten, te weinig bewegen of lui zijn is veel te simplistisch en achterhaald.
De meest belangrijke vraag die we ons zouden moeten stellen is: Waarom blijven we constant hetzelfde herhalen terwijl het keer op keer blijkt dat het niet werkt? Iets met een ezel en een steen. Waarom kijken we niet eens wat verder dan ons bord groot is?
De oorzaak van de hormonale catastrofe van de 21ste eeuw, die obesitas heet, bevindt zich misschien wel op een veel basaler vlak dan voeding en beweging. Wat was er voor dat er voeding of überhaupt mensen waren? Er zijn nog niet zo heel lang mensen op moeder aarde. Miljoenen jaren geleden waren er eerst dinosauriërs en voordat die er waren, waren er planten. Voordat er planten waren, was er een atmosfeer en waren er eerst de voorwaarden voor leven op aarde. Dit alles werd in de oorsprong mogelijk gemaakt door de aanwezigheid van de zon in ons heelal en de afstand van de zon tot de aarde. De zon was er al toen er nog dino's rondhuppelden en lang daarvoor. De zon was er toen de allereerste planten en dieren (onze voeding!) en wijzelf evolueerden en de zon is er nu nog steeds! Ieder jaar, ieder seizoen, iedere dag.
De zon regeert!
De zon bepaalt alles op aarde. Hoe lang de dag duurt, hoe warm het is en wat er buiten groeit en bloeit. Elke cel in ons lichaam is afgesteld op het ritme van de zon. De zon bepaalt dus in feite alles in ons lichaam. Van moleculaire processen tot onze hormonale toestand! De zon is de regisseur van het leven, de kapitein op ons biochemisch schip, genaamd het menselijk lichaam. De zon geeft ons lichaam signalen over hoe laat het is, maar ook over welk seizoen het is, hoe warm het is, en welk seizoen eraan komt, en daarmee welk voedsel er te vinden zal zijn en hoe we ons zullen gedragen: Is het tijd om een warm onderkomen te zoeken/bouwen voor de winter, moeten we veel moeite doen om aan eten te komen, of is er voedsel in overvloed en hebben we tijd om ons voort te planten?
De uitgestorven winter
Gedurende onze hele evolutie was er deze kapitein op wie elke cel in ons lichaam vertrouwde. Totdat de mens, met zijn neocortex (hersengedeelte dat ons onderscheidt van dieren en juist mens maakt), de omgeving ging aanpassen aan zijn wensen. Winterse kou en korte dagen waren niet onze favoriet. De warme zomer met lange lichte dagen, en dus veel tijd om te werken, pasten goed in ons economische wereldbeeld. Door de technologische ontwikkeling, die we danken aan diezelfde neocortex, waren we in staat korte metten te maken met de winter. We ontwikkelden de centrale verwarming, warm stromend water en zelfs elektrische dekentjes in bed. Nooit meer ijskristallen op de binnenkant van het raam in de ochtend. Altijd een comfortabele temperatuur van +/- 20 graden Celsius en een lekker warme douche in de ochtend liet ons vergeten dat het buiten winter was. Binnenshuis was het voortaan niet alleen het gehele jaar door 's zomers warm, maar dankzij Thomas Edisons gloeilamp ook 's zomers licht. Ook al ging de zon buiten om 5 uur onder, binnen kon men onbeperkt beschikken over wat ons primitieve brein interpreteert als zonlicht.
Chronische zomerse vetzucht
Gedurende onze hele evolutie is de zomer de periode waarin er volop eten te vinden is in de natuur. Heerlijke koolhydraatrijke groenten en fruit vol zonne-energie kenmerken de zomer. In de zomer is het tijd om een vetreserve aan te leggen om de voedselarmere, koude winter te kunnen overleven. Er is volop toegang tot energierijk voedsel om een lekker vetlaagje aan te leggen om tot aan de volgende lente vooruit te kunnen. Vroeger kregen onze cellen precies de juiste signalen van de zon om te weten wat ze moesten doen. Warm, lang licht en energierijk voedsel betekende ZOMER. Zomer was het seizoen van veel energierijk voedsel eten en dat was gezond. Het duurde altijd maar even en was een belangrijke periode om de winter weer te overleven en om ons voort te planten.
Het is altijd zomer in de ogen van de cel
Met onze intelligente ontwikkelingen hebben we de oeroude signalen die de zon ons dagelijks geeft weten te overrulen. En ondanks dat dat erg comfortabel is, ons tijd en energie heeft gegeven om nog intelligenter en economisch succesvoller te worden, is het een regelrechte fysiologische ramp! "20 graden Celsius, lang licht en energierijk voedsel in overvloed? Dat moet wel zomer zijn!" Dat is wat wij met onze moderne omgeving communiceren naar onze cellen. Ons lichaam is een intelligente machine en zal de kansen die de zomer biedt volop benutten om ons voor te bereiden op de winter die er komen gaat. Er wordt zoveel mogelijk energie opgeslagen op de buik, benen en billen om maar niet getroffen te worden door de hongerdood; een groot gevaar van de winter. En dat is waar het mis gaat... De winter waar onze cellen zich op aan het voorbereiden is zal nooit meer komen! De afgelopen 20, 30, 40 jaar kwam hij niet en de komende 20, 30, 40 jaar komt hij ook niet... maar dat beseft ons lichaam niet.
En totdat het nou echt weer eens winter wordt blijven zij zich voorbereiden op de winter. Hoe lang wil jij dat ze dit nog blijven doen?
Zelfs nu in de lente kun je al de nodige aanpassingen doen om je lichaam de juiste bioritme signalen te geven. Het is buiten namelijk nog steeds behoorlijk fris, de zon gaat onder rond een uur of 7 en warm stromend water is buiten ook moeilijk te vinden. Gebruik de zomer waar hij voor bedoeld is: geniet, eet, vrij en blijf langer wakker. Maar nu nog niet!
Goede vragen! Dichter bij de evenaar zijn de seizoenen inderdaad minder wisselend en de dagen standaard zo'n 12 uur...er is echter wel een droog- en regenseizoen. In die regionen leeft men echter nog steeds meer in harmonie met de natuur dan wij hier doen en dit geeft naar mijn mening de doorslag. Meer met de natuur leven betekent o.a. de natuurlijke jaar- en dagritmes volgen, meer zonlicht, seizoensgebonden lokaal voedsel, minder EMF's, meer beweging etc.. Een natuurlijk dag- en nachtritme en de blootstelling aan kunstmatig blauw licht, overdag maar vooral ook in de avond, en te weinig zonlicht overdag, is één van de sterkste biologische signalen. Dit reguleert zoveel in het lichaam dat voedsel er tot op een bepaalde hoogte er niet meer toe doet. Hoe meer je jezelf loskoppelt van de natuur des te meer misinformatie het lichaam krijgt en des te groter de kans op o.a. overgewicht. Helaas kunnen we leven rond de evenaar niet één op één vergelijken met het leven in Noord-Europa omdat de geografische locatie bepaalt wat "natuurlijk" is.
De oorzaak ligt volgens mij niet zo zeer bij de evolutie. Het lichaam reageert namelijk binnen milliseconden op veranderingen in de omgeving en dit beïnvloed ook de werking van het lichaam. Als doorzettingsvermogen, voedsel of sporten, de oplossing waren dan moesten er nu al significante vorderingen gemaakt zijn in de obesitas-epidemie. Men hamert hier namelijk al decennia op! Hoe kan je op doorzettingsvermogen blijvend en gezond afvallen als je lichaam de verkeerde input krijgt en daar simpelweg als biologisch organisme op reageert? Denk bijvoorbeeld aan de vrijlating of het blokkeren van hormonen op de verkeerde momenten. Iedereen, en misschien vooral ook vrouwen, weten hoe krachtig hormonen kunnen zijn in het beïnvloeden van je handelingen. Daar kan je een tijdje tegen vechten met doorzettingsvermogen maar uiteindelijk verlies je de strijd ;).
Kort gezegd is het een input/output verhaal waarin het lichaam reageert zoals het al duizenden jaren doet. De moderne wereld is zo anders en het oerlichaam kan raakt in de war van de input die het krijgt. Het resultaat is chaos in het lichaam en o.a. overgewicht is daar het gevolg van.