Steeds meer werknemers kampen met werk gerelateerde stress. Waar in 2015 nog 16 procent van het verzuim door werkstress kwam, is dat percentage nu gestegen naar 20 procent. Nog eens 16 procent van de Nederlandse werknemers kampt met burn-outklachten. De cijfers zijn afkomstig van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. 

Werkstress is beroepsziekte nummer één. Van het langdurend psychisch verzuim (meer dan zes weken), valt een kwart van de werknemers uit door stress. Dit aandeel stijgt al jaren. Een werknemer met een burn-out zit gemiddeld ruim acht maanden thuis. Als je weet dat één verzuimdag al snel € 250 kost, dan is niets doen geen optie. Verzuim door stress en psychische klachten is te voorkomen, door vroegtijdig de signalen te herkennen en aan te pakken.

Wat kun je zelf doen Allereerst moet je natuurlijk alert zijn op de signalen die je lichaam geeft. Vaak zijn dit gevoelens van vermoeidheid, lusteloosheid en neiging tot piekeren. Verstandig en gedoseerd bewegen is natuurlijk een bekende, een gezonde en een van de meest stress reducerende methoden. Vergeet bij bewegen ook niet het plezier- en spelelement. Samen met sociale interacties zijn dit drie enorm “voedende” en helende factoren op zowel fysiek als emotioneel niveau. Daarnaast is het goed om voldoende te rusten, wellicht je voeding aan te passen met vitaminen en kruiden en om bijvoorbeeld een cursus mindfullness te volgen.

Werkstress grote risicofactor voor ziekteBewegen Als reactie op stress produceert je lichaam adrenaline en cortisol. Ons lichaam verkeert in opperste staat van paraatheid en het zogenaamde vecht-vlucht-mechanisme wordt geactiveerd. Maar juist omdat we in een geciviliseerde (werk)omgeving zitten kunnen we niet vluchten, laat staan gaan vechten. Dit is een klassiek voorbeeld van de mismatch-hypothese, waarin wordt gesteld dat onze biologie in veel opzichten slecht is aangepast aan onze moderne leef- en werkomgeving. Door te gaan bewegen breek je op een actieve manier onder andere adrenaline af. Na ongeveer drie kwartier bewegen zul je merken dat je rustiger wordt. Regelmatig bewegen maakt onderdeel uit van een duurzame methode om met stress om te gaan.

Kruiden, vitaminen en supplementen Is er wel extra ondersteuning mogelijk in tijden van stress? Jazeker! Dit zijn overigens middelen die de problemen niet oplossen, dus je zult zelf ook aan het werk moeten. Maar ze vormen een goede ondersteuning en kunnen ook adequaat verlichting bieden. Er zijn veel interessante opties beschikbaar, kijk hier voor een volledig overzicht van producten in onze stress categorie.

Voorkom teleurstelling Een te grote focus op alleen voedingsmiddelen, supplementen en speciale diëten en leidt er helaas toe dat mensen vaak gedesillusioneerd raken. Een goede voeding al dan niet aangevuld met kruiden en voedingssupplementen is natuurlijk belangrijk, maar niet allesbepalend. Bekijk daarom ook kritisch je eigen omgevingsfactoren en creëer een alomvattend geheel op de weg naar optimale gezondheid. Heb je vragen of heb je ondersteuning nodig dan staat onze klantenservice voor je klaar.

Meditatie en mindfullness Door meditatie (ongeacht welke vorm) wordt je je meer bewust. Je bent dus in staat om signalen van je lichaam eerder op te pikken. Dat is heel makkelijk, want op die manier kun je veel sneller inspelen op -voor jou ongezonde- situaties waarin je anders veel langer zou blijven zitten.

Het Exposoom Een van de beloften van het Menselijk genoomproject (1988-2003) was dat we het ontstaan van ziektes en dus ook gezondheid, beter zouden begrijpen. Deze belofte bleek achteraf niet geheel te kloppen omdat slechts tien procent van de ziektes toegeschreven kan worden aan genetische oorzaken. De rest lijkt te komen van invloeden uit je eigen omgeving. Het geheel hiervan wordt ook wel exposoom genoemd. Wees dus wijs en wed niet op één paard. Maar al te vaak zijn er meerdere factoren betrokken bij de problematiek van een ziekte, of ongemak!

Meer weten over je eigen gezondheid? Wij bieden als één van de weinigen gecertificeerde testen aan via Genova Diagnostics. Dit is een volwaardig medisch laboratorium en richt zich op klinische chemie, bacteriologie, mycologie, parasitologie, virologie, microbiologie, algemene immunologie, hematologie, toxicologie en moleculaire genetica. In het assortiment zitten meer dan 125 gespecialiseerde diagnostische testen die een breed scala van fysiologische gebieden omvatten. Door nauw samen te werken met meer dan 8000 medische professionals en specialisten, gecombineerd met ruim 20 jaar ervaring, maakt Genova Diagnostics één van de marktleiders. KIJK HIER