De meesten van u hebben het vast meegekregen via het nieuws. Toch willen wij u langs deze weg nog extra informeren: Kurkuma beïnvloedt de geneesmiddelspiegel van tamoxifen. Een middel dat wordt ingezet bij borstkanker-patiënten. Dit kan nadelige gevolgen hebben. Daarnaast hebben wij contact gehad met onderzoeker Dr. Michal Heger (AMC). Hij doet grootschalig onderzoek naar de werkzaamheid van kurkuma. Wij hebben toestemming gekregen een enquête mee te sturen en zodoende mee te helpen aan zijn onderzoek. Natuurlijk geeft het ons ook de kans om verbeteringen in ons assortiment aan te brengen indien dit nodig blijkt.

Beïnvloeding Tamoxifen

Uit onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat kurkumapreparaten de werkzaamheid van tamoxifen nadelig kan beïnvloeden. In Nederland krijgen jaarlijks 14.500 vrouwen de diagnose borstkanker. De overgrote meerderheid krijgt hormoontherapie; zij slikken dikwijls drie tot tien jaar lang tamoxifen.

Uit een studie die afgelopen maart in wetenschappelijke tijdschrift Cancers werd gepubliceerd, blijkt dat kurkuma een negatief effect kan hebben op de effectiviteit van tamoxifen. De hoeveelheid van het geneesmiddel in het bloed daalde, bij sommige patiënten zelfs tot onder de grenswaarde voor een effectieve behandeling.

Kurkuma blijft interessant!

Toch blijft kurkuma een interessante specerij. Vandaar dat wij het onderzoek van Dr. Michal Heger steunen. Het doel van de enquête is om te achterhalen welke gebruikers mogelijk suboptimale curcuminepreparaten gebruiken. Wellicht bestaat er veel verschil tussen de kwaliteit en 'biologische beschikbaarheid' tussen verschillende curcuminesupplementen onderling.

De gegevens van de enquête worden gekoppeld aan de resultaten van de CUBIC I studie. Tevens zullen de mensen die de enquete hebben ingevuld persoonlijk via email op de hoogte gesteld worden van de resultaten die voortkomen uit de CUBIC I studie.

Persoonlijke gegevens worden NIET met derden gedeeld en zullen uitsluitend gebruikt worden voor de CUBIC I studie en voor informatieverstrekking over de resultaten aan u.

Al deze informatie (en de uitgebreide variant daarvan) kunt u nog rustig eens rustig doorlezen aan het begin van de enquête.

Alvast bedankt voor uw medewerking!

GA NAAR ENQUÊTE

https://www.surveymonkey.com/r/CUBIC-I

BEKIJK ALLE CURCUMINE PRODUCTEN