Valentijnsdag: het is weer zover! Een bekende klacht vandaag de dag is dat de traditie geen karakter meer heeft omdat ze veel te commercieel wordt uitgebuit. Toch blijft het voor veel mensen de perfecte dag om je geliefde(n), inclusief jezelf, eens extra aandacht te geven. Door de eeuwen heen heeft het feest heel wat verschillende aangezichten gekregen en zijn er diverse mythes rondom deze bijzondere 'Dag van de Liefde' ontstaan.  Maar wat hebben zwarte noedels met Valentijnsdag te maken?

Bloed, wolven en vruchtbaarheid

Een van de verklaringen rondom het ontstaan van Valentijnsdag is de Romeinse traditie Lupercalia. lupercalesVolgens de overlevering was Lupercalia een oude reiningingstraditie met een vruchtbaarheidscomponent. Daarnaast een feest ter ere van de wolven, die op hun beurt een zeer belangrijk symbool voor het ontstaan van Rome zijn. (Remus, Romulus en de wolvin). Er vond eerst een geitenoffer plaats. Met het offerbloed smeerden enkele jonge, naakte mannen zich in en sneden de restanten van de geitenhuid aan repen. Naakt renden ze door de straten van Rome om jonge vrouwen met de geitenhuid te 'geselen'. Een 'tik van deze repen zou zorgen voor vruchtbaarheid, gezonde zwangerschap en een makkelijke bevalling. In latere tijden kreeg het festival steeds meer een erotische tint en werden de regels verscherpt.

Sint Valentijn

Deze 'heidense traditie' was zo populair dat Lupercalia onderdeel werd van de Christelijke traditie. Sint Valentijn werd de gelukkige en zijn sterfdag viel voortaan samen met Lupercalia. Sint Valentijn; de eigenzinnige heilige die volgens geruchten illegale huwelijken voltrok onder Romeinse keizer Claudius II. Hij werd op 14 februari geëxecuteerd en wordt nu door verliefde stellen nog steeds herdacht.

Zwarte Noedels

Een totaal andere insteek hanteren de Koreanen. In Zuid-Korea geven de vrouwen hun geliefde op 14 februari chocolade. De man geeft de vrouw op 14 maart een lekkere zoetigheid. Vrijgezelle Koreanen die op Valentijnsdag niets hebben ontvangen gaan op 14 april naar een restaurant om zwarte noedels te eten..... naar men zegt om zichtbaar hun eenzaamheid te betreuren. Of je iets gekregen hebt van een ander, is misschien niet eens zo belangrijk. Maar even stilstaan bij geliefden, hun gezondheid en welbevinden en wat extra aandacht aan hen geven, kan natuurlijk nooit kwaad. Of je daar dan een ietwat commerciële dag voor gebruikt is van secundair belang. De intentie staat zoals altijd op de allereerste plaats... en laat dat vooral zien!!!