Fosfolipiden Complex van Empirical Labs bij Ergomax

 • Fosfolipiden uit zonnebloemlecithine
 • 5200 mg per dosering
 • Rijk aan fosfatidylcholine
 • Essentiële component van alle biologische membranen
 • 240 ml
Niet op voorraad
SKU
LP-28
EUR  52,95
 • Voor 22:00 besteld, de volgende dag in huis!
 • Vragen over dit product? Bel 024 - 6635366 of spreek ons aan op de chat

Fosfolipiden Complex - uit zonnebloemlecitihine

De eerste fosfolipide werd 1847 geïdentificeerd in eierdooiers door Theodore Nicolas Gobley, een Franse chemicus en apotheker. Begin 1900 kwamen de unieke en specifieke effecten van fosfolipiden naar voren en tot op vandaag de dag blijven deze stoffen vol in de belangstelling staan.

Alhoewel er geen precieze richtlijnen bekend zijn voor de inname hoeveelheid kan men wel vaststellen dat sinds het begin van de vorige eeuw de dagelijkse inname met ongeveer een derde is afgenomen. De voeding van vandaag de dag bevat door veranderingen in het eetpatroon dus veel minder van deze belangrijke stoffen dan voorheen.

Voordelen Fosfolipiden Complex

 • Goed voor hart en bloedvaten
 • Goed voor de cholesterolspiegel
 • Goed voor de lever
 • Beschermt de darmwand
 • Goed voor het zenuwstelsel
 • Draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen
 • Voor een heldere geest
 • Positief voor lichaam en geest
 • Bevordert de reactiesnelheid
 • Zenuwversterking
 • Kan de prikkeloverdracht tussen cellen bevorderen
 • Bij stress/spanning
 • Verbetert de concentratie
 • Verbetert het geheugen
 • Voor betere leerprestatie
 • Gunstige invloed op de gezondheid
 • Om een fysieke (top)prestatie bij sport te kunnen leveren

De celmembraan als delicate vloeistof

Fosfolipiden zijn vet-eiwit complexen die zich aan elkaar koppelen om zo een membraan te vormen, die iedere levende cel in het lichaam omkadert. De meeste mensen denken bij een membraan aan een soort van gesloten huid of vlies, maar het tegendeel is waar.

Met het vloeistof mozaïek model van S.J. Singer and G.L. Nicolson uit 1972 werd duidelijk dat celmembranen een delicate vloeistof zijn en niet een of andere stugge huid- of vliesachtige laag. Het vloeistof aspect van deze theorie geeft aan dat sommige delen van een membraan vrij kunnen bewegen terwijl het mozaïek aspect het lapwerk van eiwitten illustreert in de  fosfolipiden bilaag.

Simpel gezegd, een celmembraan bestaat uit eiwitten die in een laagje van vetten zweven. Deze vloeistofachtige eigenschap van celmembranen is vitaal voor hun functioneren en grotendeels afhankelijk van aanwezigheid van fosfolipiden, vooral fosfatidylcholine. Het lichaam kan het grote deel van fosfolipiden dat het nodig heeft zelf aanmaken maar inname via de voeding werkt als een belangrijke aanvulling hierop.

De rol van fosfolipiden in het lichaam

Fosfolipiden zijn dus essentiële componenten van alle biologische membranen, zowel in dierlijke , plantaardige en in micro-organismen. Er zijn honderden verschillende fosfolipiden omschreven in de literatuur en hiervan zijn fosfatidylcholine en fosfatidylserine waarschijnlijk de twee meest bekende.

In ieder biologisch membraansysteem zijn fosfolipiden niet alleen een structureel molecuul maar ook een dynamisch en functioneel onderdeel van cellen. Zo bouwt fosfatidylcholine bijvoorbeeld een membraanmatrix dat de vloeibaarheid, ladingsverdeling en elektrische eigenschappen reguleert. Hierdoor kunnen enzymen en andere membraanmoleculen daaropvolgend weer hun functies uitvoeren. Zoals bijna altijd in het lichaam is het een complex systeem van systemen!

Andere functies van fosfolipiden zijn het ondersteunen van membraanuitzetting bij groeiende cellen en membraanvernieuwing bij regeneratie. Met de directe en indirecte interacties moduleren fosfolipiden de activiteit van receptoren, enzymen, ionkanalen en boodschappermoleculen. Deze multifunctionele rol van fosfolipiden maakt het een hoofdspeler in de regulatie van biologische celactiviteiten.

Unieke eigenschappen

Fosfolipiden zijn uniek omdat het amfifiele ofwel amfipatische vetten zijn. Amfifiele verbindingen hebben zowel hydrofiele (water aantrekkende) als hydrofobe (water afstotende) eigenschappen. De fosfolipiden in de meeste celmembranen komen in de vorm van glycerofosfolipiden zoals bijvoorbeeld de eerder genoemde lecithine, fosfatidylcholine.

Daarnaast kan een fosfolipide in plaats van aan een glycerol, ook aan een lange keten amino-alcohol sfingosine gebonden zijn. Deze groep van fosfolipiden staan bekend als sfingofosfolipiden. De meest bekende is sfingomyeline en komt in hoge concentraties voor in de hersenen en zenuwweefsel.

Fosfatidylcholine wordt als celmembraancomponent natuurlijk door het hele lichaam verspreid gevonden maar weefsels zoals de lever, longen, maag- en darmsysteem, nieren en de hersenen zijn erg rijk aan deze fosfolipide. Van de ongeveer 60 gram fosfatidylcholine dat zich in het lichaam bevind zit zo’n 30 gram in de hersenen.

Dagelijkse inname fosfolipiden

De dagelijkse inname van fosfolipiden uit de voeding wordt geschat op 2-8 gram per dag. Het aandeel van fosfatidylserine hierin per dag is zo’n 130 mg. Veel producten die rijk zijn aan fosfolipiden zijn tevens rijk aan cholesterol en vet. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld orgaanvlees, zeeproducten, eierdooiers of melk.

De meeste fosfolipiden die in supplementen worden gebruikt komen uit lecithines zoals die uit sojabonen of zonnebloem. Fosfolipiden uit eierdooiers of viskuit worden ook in supplementen gebruikt.

Het fosfolipiden complex van Emperical Labs is gemaakt van zonnebloemlecithine en bevat een mix van fosfatidylcholine, fosphatidylethanolamine, fosphatidylinositol en glycolipiden. Na inname worden de fosfolipiden in het lichaam verspreid en de effecten kunnen per gebied verschillend zijn!

Meer informatie
Product Naam
Fosfolipiden Complex
Merk
Empirical Labs
Inhoud
240 ml
Gebruiksaanwijzing
Neem 's ochtends of in de middag twee theelepels (8 ml).
Ingrediënten per dosering
5200 mg fosfolipidencomplex uit zonnebloemlecithine (fosfatidylcholine, fosphatidylethanolamine, fosphatidylinositol en glycolipiden) †. † Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid niet vastgesteld.
Overige Ingrediënten
Zonnebloemolie.
Allergenen
Geen
Gebruiksadvies
Buiten het bereik van kinderen houden. Raadpleeg vóór gebruik een deskundige in geval van zwangerschap, borstvoeding, ziekte of medicijngebruik. Bewaaradvies: zie verpakking
Dit product is te vinden in de volgende categorieën:
Schrijf uw eigen review
U plaatst een review over:Fosfolipiden Complex
Uw waardering

Andere klanten bekeken ook: