check Gratis bezorging vanaf 60,-   check Vertrouwd sinds 2007   check Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vragen? Bel ons 024-6635366

Candida

Candida is een schimmelsoort die van nature in de darmen voorkomt en in symbiose leeft met de rest van de darmflora. Een goede interne balans is hierbij dus erg belangrijk en verstoringen kunnen ertoe leiden dat de candida schimmel teveel aan terrein wint en dan spreekt men van een Candida infectie.

20 Artikel(en)

per pagina

20 Artikel(en)

per pagina


Candida albicans

Candida is een aandoening die wordt veroorzaakt door een soort gist (candida albicans), die verandert in een schimmelvorm. De gist is bij vrijwel iedereen van nature aanwezig in het lichaam. Doorgaans levert dit geen problemen op, maar wanneer de natuurlijke balans tussen de verschillende bacteriën en schimmels in het lichaam verstoord wordt kan de gist een kans krijgen uit te groeien tot schimmels. Dit wordt een Candida-infectie genoemd.

Behandelen van candida

Voor de behandelen van candida spelen meerder factoren een belangrijke rol. Een normale werking van de darmen en de maag is van belang voor een goede, optimale lichamelijke gezondheid. Bij het microbioom, ook bekend als de microflora of microbiota, wordt meestal verondersteld de het enkel bacteriën zijn. Er zijn echter ook andere inwoners van het microbioom, namelijk (commensale schimmels. Commensale schimmels zijn goed noch slecht voor de gezondheid van de gastheer. Commensale schimmels die normaal in ons lichaam leven, zijn veel minder bestudeerd, aangezien schimmels de minderheid vormen van de totale commensale organismen bij mensen.

Het bestuderen en kweken van deze schimmels is vrij lastig omdat ze anders zijn dan bacteriën. Schimmels kun je ook opdelen in symbionten of pathobioten, ofwel, gewenst of ongewenst. Candida albicans komt van nature voor in de darmen en geeft in normale omstandigheden geen problemen, maar als een opportunistisch micro-organisme kan het snel transformeren en de balans kan verstoren als het de kans krijgt.