check Gratis bezorging vanaf 60,-   check Vertrouwd sinds 2007   check Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vragen? Bel ons 024-6635366

Omega & vetzuren

De werkzame bestanddelen in omega 3 producten zijn de onverzadigde EPA, DHA en ALA vetzuren. Omega 3-vetzuren zijn essentieel om bepaalde lichamelijke en mentale klachten te voorkomen. Deze vetzuren worden alleen niet door het lichaam zelf gemaakt en dien je dus via voeding binnen te krijgen. Levertraan en krillolie zijn slechts twee voorbeelden van omega-3 capsules die helpen dagelijks voldoende omega 3 vetzuren binnen te krijgen om lichamelijke en mentale ongemakken te voorkomen. Daarnaast kun je ook nog denken aan de goede vetzuren van bijvoorbeeld kokosolie of van MCT-olie.

28 Artikel(en)

per pagina

28 Artikel(en)

per pagina


Vetzuren in omega-3 capsules

De vetzuren EPA en DHA komen vooral voor in vis en schaal- en schelpdieren terwijl ALA een plantaardig vetzuur is dat onder andere ruimschoots aanwezig is in lijnzaadolie. Het advies van de Gezondheidsraad is om elke dag ongeveer 1% van de totale hoeveelheid calorieën die je op een dag eet ALA bevat. Voor de visvetzuren wordt aangeraden om per dag 450 milligram aan omega 3-vetzuren in te nemen. Door twee keer per week vette vis, zoals zalm of haring, te eten voldoe je hier in principe al aan. Een lagere inname van deze vetzuren kan gecompenseerd worden door dagelijks een omega-3 preparaat te slikken.

 

Calanusolie, krillolie, en levertraan

De omega 3-vetzuren komen niet alleen voor bij vissoorten, maar ook bij andere zeedieren. Planktonolie (Calanus finmarchicus) staat op dit moment in de schijnwerpers. Deze diertjes maken deel uit van het zoöplankton aan het begin van de voedselketen. Gifstapeling is hier nauwelijks aan de orde. Calanus finmarchicus bevat waardevolle omega-3-vetzuren en bevat ook grote hoeveelheden antioxidanten in de vorm van astaxanthine.

 

Een waardevolle aanvulling

Het verschil in werking tussen omega-3-vetzuren uit Calanusolie en overige visolie komt vermoedelijk doordat wasesters trager verteerd worden dan ethylesters en triglyceriden uit visolie. Bij de vertering van wasesters komen de vrije vetzuren waarschijnlijk lager in de darmen vrij, het zogenaamde distale deel- van de dunne darm en in de dikke darm. Deze darmgebieden zijn het rijkst aan receptoren die reageren op deze vrije vetzuren; de vetzuursensoren GPR120/FFA4. Een waardevolle aanvulling op bijvoorbeeld krillolie en levertraan.