check Gratis bezorging vanaf 60,-   check Vertrouwd sinds 2007   check Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vragen? Bel ons 024-6635366

Paleo & Oerdieet

Voor de agrarische revolutie waren onze voorouders jagers en verzamelaars en hierdoor ook een stuk robuuster en gezonder. Het consumeren van onder andere granen en ook zuivel kunnen invloed hebben gehad bij de teruglopende gezondheid van de mens. In het bijzonder gluten en andere anti-voedingsstoffen spelen hierin een belangrijke rol. Het paleo ofwel oerdieet is gebaseerd op de eet -en levensstijl van voor de agrarische revolutie. Het paleo dieet in zijn strengste vorm bestaat uit verse producten, is vrij van granen, peulvruchten en zuivel. Kan je het doden, plukken of eten zonder te koken…dan is het paleo.

57 Artikel(en)

per pagina

57 Artikel(en)

per pagina


Paleo

Voeding is een belangrijk onderdeel van gezond leven. Het blijft een boeiend onderwerp en er zijn duizenden boeken te vinden die alleen al over voeding gaan. Er zijn veel boeken en websites toegewijd aan dit onderwerp en er zijn verschillende variaties van het dieet te vinden. Auteurs zoals Robb Wolf, Loren Cordain, Art De Vany en Mark Sisson zijn de pioniers op dit gebied en hebben meerdere boeken geschreven over dit onderwerp wat inmiddels meer omvat dan voeding alleen. Ook andere levensstijlfactoren zoals bewegen, slaap en bioritme zijn belangrijke onderdelen geworden van alles wat ‘paleo’ is.

Paleodieet

Er zijn verschillende ideeën over wat gezond en niet gezond is, of zelfs wat normaal zou moeten zijn. En zijn veel extreme diëten te vinden die wellicht voor een korte periode ingezet kunnen worden maar om tot de kern te komen en te bepalen wat goed of normaal is voor de mens is een kijk naar het verleden een logische stap. De mens is namelijk nauwelijks veranderd, we zijn al duizenden jaren hetzelfde. Dit is de hoofdgedachte achter het paleodieet. Eet zoals je voorouders deden en optimaliseer je gezondheid. Door een paleodieet te volgen vermijd je bijna automatisch sterk bewerkte en voedingsproducten en optimaliseer je de voedingsdichtheid.

Oerdieet

Zoals aangegeven bestaan er verschillende variaties en ideeën over het paleodieet. Er zijn ook verschillende benamingen die eigenlijk allemaal op hetzelfde neerkomen. Het oerdieet is ook een veel gebruikte term maar ancestral diet, paleolithisch diet komen ook regelmatig voor. Er is genoeg informatie te vinden en meestal is er wel een vorm van het oerdieet die je meer aanspreekt dan de andere. Oerdieten worden ook wel gecombineerd met tussentijdsvasten, bewegingsplannen en voedingssupplementen.

Bottenbouillon

Met de opkomst van het oerdieet is ook de populariteit van bepaalde voeding gestegen. Je kunt erbij denken aan zoete aardappelen, gefermenteerde producten en bottenbouillon. De laatst genoemde is erg interessant, maar ook erg smakelijk, omdat gelatine vandaag de dag niet veel meer gegeten wordt. Bottenbouillon wordt gemaakt door botten van runderen, kippen of kalveren uit te koken tot een dikke gelei. Bottenbouillon is zeer voedzaam en is rijk aan onder andere gelatine, collageen, mineralen en glucosamine.