Gezondheidsclaims

EU-wetgeving en Gezondheidsclaims

EFSA-regelgeving
Sinds 2012 is er binnen de Europese Unie een wet van kracht die strikte regels stelt aan gezondheidsclaims bij voedingssupplementen en voedingsproducten. Volgens deze wet mogen alleen goedgekeurde gezondheidsclaims worden gebruikt bij de verkoop van deze producten. De EFSA (European Food and Safety Authority) is de instantie die verantwoordelijk is voor de beoordeling en goedkeuring van deze claims. Tot op heden is slechts een beperkt aantal claims goedgekeurd, voornamelijk met betrekking tot vitaminen en mineralen. Claims voor andere stoffen, zoals R-Alfa Liponzuur, CoQ10 of Omega-3 vetzuren, zijn niet goedgekeurd en mogen dus ook niet worden gecommuniceerd.

Vrijheid van meningsuiting
Hoewel er beperkingen gelden voor commerciële uitingen, blijft de vrijheid van meningsuiting behouden voor het delen van informatie over generieke werkzame stoffen. Dit mag echter geen direct verband hebben met specifieke producten, tenzij de gezondheidsclaim daarvoor is goedgekeurd. Websites of blogs zonder commerciële belangen mogen nog wel vrijelijk schrijven over en claims benoemen in hun teksten. Vanwege de commerciële aard van onze website zult u bij veel producten geen specifieke informatie vinden over de gezondheidsvoordelen. Als consument bent u daarom aangewezen op andere bronnen om deze informatie te verkrijgen, zoals een zoekopdracht op internet.

Feitelijke informatie
Naast het gebruik van goedgekeurde claims is het delen van feitelijke informatie nog steeds toegestaan. Voorbeelden hiervan zijn:

  • "Carnitine is nodig voor het transport van vetzuren vanuit het cytosol naar de mitochondriën voor beta-oxidatie."
  • "Glucosamine is een structureel component van verschillende glycosaminoglycanen, waaronder chondroïtine sulfaat, wat een belangrijk structureel component van gewrichtskraakbeen is en gedeeltelijk verantwoordelijk is voor de weerstand tegen compressie."

Het is essentieel dat deze feitelijke informatie correct is, en misleidende of onjuiste informatie is niet toegestaan.

Afgewezen claims zijn niet per definitie onjuist
Het verbod op bepaalde gezondheidsclaims betekent niet automatisch dat deze claims onjuist zijn. Wat wel zeker is, is dat goedgekeurde claims wetenschappelijk zijn onderbouwd. Het verzamelen van wetenschappelijk bewijs kan echter jaren duren. Zo is bijvoorbeeld decennialang onderzoek gedaan naar de werking van foliumzuur voor het ongeboren kind voordat de claim werd goedgekeurd.

De huidige wetgeving verbiedt het communiceren van productinformatie op basis van voorlopig onderzoek of studies die nog niet volledig zijn bewezen. De Europese Commissie verlangt 100% bewezen claims, vergelijkbaar met de normen die gelden voor geneesmiddelen. Hierbij wordt echter vaak over het hoofd gezien dat de effecten van voeding op onze gezondheid subtieler en moeilijker meetbaar zijn dan die van geneesmiddelen.

Persoonlijk advies
Het inwinnen van persoonlijk advies bij een therapeut, gezondheidswinkel of drogist is nu belangrijker dan ooit. Op basis van hun overtuiging, kennis en ervaring kunnen zij u in één-op-één situaties vrij adviseren.

Bron: NPN (Natuur- & gezondheidsProducten Nederland) persbericht van 16 mei 2012