check Gratis bezorging vanaf 60,-   check Vertrouwd sinds 2007   check Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vragen? Bel ons 024-6635366

(Bij)nieren

De nieren zitten aan de rugzijde van het lichaam, achter de onderste ribben en zijn verantwoordelijke voor meerdere belangrijke processen in het lichaam. De nieren zijn een zeer bijzonder en belangrijk orgaan. Ze helpen het lichaam nuttige stoffen aan te maken en ze filteren het bloed waardoor afvalstoffen en vocht het lichaam verlaten.

Op de nieren zijn twee kleine driehoekige klieren te vinden die bekend staan als de bijnieren. De Latijnse naam van deze klieren “adrenes” is net als de Nederlandse naam gebaseerd op de positie ad—bij of op; renes—nieren. De bijnieren produceren een reeks van hormonen waaronder adrenaline, noradrenaline en cortisol als reactie op stress situaties. Ook androgenen zoals testosteron, dehydroepiandrosterone (DHEA) en androstenedion worden in deze kleine klieren gemaakt.

34 Artikel(en)

per pagina

34 Artikel(en)

per pagina


Optimale werking van de nieren

Naast het verwijderen van afvalstoffen uit het lichaam is een andere taak van de nieren het op peil houden van de hoeveelheid water en zouten in het bloed. De nieren functioneren als filters en maken onderscheid tussen bepaalde stoffen die juist wel in het bloed moeten blijven en welke niet. Daarnaast spelen de nieren een belangrijke rol bij het regelen van de bloeddruk en maken de nieren vitamine D actief. Een optimale werking van de nieren is van belang voor een vitaal lichaam.

Bijniermerg en bijnierschors

In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden hebben de bijnieren niets te maken met de nieren. Een bijnier bestaat uit een binnenste gedeelte (merg) en een buitenste gedeelte (schors). De bijniermerg is verantwoordelijk voor de productie van twee hormonen (adrenaline en noradrenaline) die belangrijk zijn voor de regulatie van onder andere de bloeddruk.

Bijnier voedingssupplementen

De schors is opgebouwd uit drie zones die elke een eigen functie hebben. De binnenste zone zorgt voor zowel vrouwelijk als mannelijke geslachtshormonen. De middelste zone produceert glucocorticoïden (onder andere cortisol), die onder andere invloed hebben op de vetverdeling, glucose vormen en ontstekingen onderdrukken. Tot slot is de buitenste zone verantwoordelijk voor de productie van hormonen die invloed hebben op de mineraalhuishouding. Een goede verzorging ondersteund een goede werking van dit orgaan. Diverse producten, waaronder DHEA en Adrenal Strength van MegaFood zijn speciaal geformuleerd voor de bijnieren.