check Gratis bezorging vanaf 60,-   check Vertrouwd sinds 2007   check Voor 22:00 besteld, morgen in huis

Vragen? Bel ons 024-6635366

Ketogeen

Een ketogeen dieet is een voedingswijze waarbij de voeding voornamelijk bestaat uit vetten en voor een klein deel maar uit eiwitten. De inname van koolhydraten (suikers en zetmeel) wordt beperkt tot een minimale hoeveelheid. Door een ketogeen dieet te volgen schakelt de stofwisseling om naar het verbranden van vetten in plaats van suikers. Door deze omschakeling gaat het lichaam ketonen aanmaken welke worden gebruikt als “schone” brandstof. Er zijn drie verschillende soorten ketonen: bèta-hydroxyboterzuur, acetoacetaat en aceton. Een ketogeen dieet wordt gebruikt door sporters, mensen die willen afvallen en zelfs ook voor medische redenen.

24 Artikel(en)

per pagina

24 Artikel(en)

per pagina


Ketogeen dieet

De laatste tijd is ketose, de staat waarin je verkeert tijdens een ketogeen dieet, erg aan populariteit aan het winnen. Veel bekende personen in het gezondheidsveld schrijven over de voordelen van ketose / ketogenen diëten. Als de hoeveelheid koolhydraten in de voeding daalt naar 20-100 gram per dag dan gebruikt het lichaam vetten als energiebron. Dit gebeurt ook tijdens vasten of tussentijdsvasten. Deze metabolische staat die ontstaat tijdens een ketogeen dieet heeft veel voordelen maar je moet wel aan bepaalde voorwaarden voldoen om dit tot een succes te maken. Er zijn uiteenlopende boeken geschreven over het ketogeen dieet en aansluitend waarschijnlijk evenveel kookboeken die aansluiten bij het ketogeen dieet. Het ketogeen dieet is niet moeilijk vol te houden maar let wel goed op de voorwaarden die gesteld worden. Dit kan anders zijn dan de manier van eten dan je normaal gewend was.

Ketonen

Als er ketonen worden aangemaakt door het lichaam dan zit je in ketose. Dit kan een aantal dagen duren na aanvang van het ketogeen dieet. Er zijn 3 type ketonen: bèta-hydroxyboterzuur, acetoacetaat en aceton. Ketonen kan je meten in je urine of via de adem. Wil je weten of je überhaupt in ketose zit of hoe diep je in ketose zit dan is het meten van je ketonen aan te raden. De aanwezigheid van ketonen betekent dat je vet aan het verbranden bent voor energie in plaats van koolhydraten.

Keto

In plaats van een ketogeen diet wordt ook vaak keto diet of keto-dieet gebruikt als benaming. Doe je een zoektocht op internet dan kan je zowel ketogeen dieet, keto dieet, ketogenic diet of keto diet opgeven als zoekwoorden. Er zijn hele beschrijvingen te vinden over wat keto precies inhoudt of welke voedselproducten passen in een keto dieet. Keto foods en keto diet plan leveren vaak goede resultaten op. Alle verschillende variaties en manieren om in ketose te geraken komen in het kort op hetzelfde neer: weinig koolhydraten, meer vetten en gematigde hoeveelheden eiwitten.